Search found 34 matches

by kodak80
Sun Jul 01, 2018 12:24 pm
Forum: PSU (power supplies)
Topic: Falcon PSU making 'tsk-tsk-tsk' sound
Replies: 13
Views: 281

Re: Falcon PSU making 'tsk-tsk-tsk' sound

Hey guys, all right, I'll try it under a load and see what happens. Rob has one hell of courage to just put it back into the Falcon! ;-) Mine was ticking when not under load both before and after re-capping the PSU. Ticking stops as soon as it has a load connected. PSU tested fine on a scope with a...
by kodak80
Sat Jun 09, 2018 1:03 pm
Forum: HARDWARE ISSUES
Topic: new PSUs in my Falcon causes video output to fail
Replies: 16
Views: 765

Re: new PSUs in my Falcon causes video output to fail

OK, after some more investiagtion, we have identified causes and solved things so my Falcon now boots. :) There were 2 issues: 1. My Exxos PSUs are not outputting full 5v - only 4.96v which is borderline for booting my Falcon. We confirmed that 4.94v is not enough to boot my Falcon. 2. My Exxos PSUs...
by kodak80
Wed May 30, 2018 12:00 pm
Forum: HARDWARE ISSUES
Topic: new PSUs in my Falcon causes video output to fail
Replies: 16
Views: 765

Re: new PSUs in my Falcon causes video output to fail

I have now replaced the original clock patch with an Exxos clock patch to see if this would solve my issues. It did not. Issue still exists with new PSUs. I also now have 3 original Falcon PSUs which all work and boot my Falcon fine. I am looking to do some more diagnostics with an Atari friend who ...
by kodak80
Thu May 10, 2018 9:34 pm
Forum: HARDWARE ISSUES
Topic: Write protect on floppy ?!
Replies: 6
Views: 357

Re: Write protect on floppy ?!

Would it be worth trying a HC processor to see if it behaves differently?
by kodak80
Mon May 07, 2018 12:07 pm
Forum: HARDWARE ISSUES
Topic: new PSUs in my Falcon causes video output to fail
Replies: 16
Views: 765

Re: new PSUs in my Falcon causes video output to fail

I will need to check if the other Falcon has the same clock patch as mine. My Falcon has the Exxos RTC without the extra capacitor at the moment. The second Falcon has the original NVRAM which needs replacing. edit: I have added the capacitor to my RTC but it has not solved the boot/video issue. I h...
by kodak80
Mon May 07, 2018 7:43 am
Forum: HARDWARE ISSUES
Topic: new PSUs in my Falcon causes video output to fail
Replies: 16
Views: 765

Re: new PSUs in my Falcon causes video output to fail

OK. the added 22uf capacitor on the reset circuit did not solve my problem so I am back to troubleshooting this with my Exxos PSU. I went to do some timings on the boot and the issue was back! I have obtained another original Falcon PSU and this works without issue in my Falcon. Something to do with...
by kodak80
Tue Apr 17, 2018 12:47 pm
Forum: HARDWARE ISSUES
Topic: new PSUs in my Falcon causes video output to fail
Replies: 16
Views: 765

RESOLVED: new PSUs in my Falcon causes video output to fail

We tried the new PSU in another Falcon and it worked fine. The issue was only with my Falcon. We added a 22uf capacitor to increase the reset delay after powering on and this has resolved my issue with the new PSU. Video now works 100% each boot so issue is resolved. Just posting in case anyone else...
by kodak80
Sun Apr 08, 2018 10:59 am
Forum: HARDWARE ISSUES
Topic: new PSUs in my Falcon causes video output to fail
Replies: 16
Views: 765

Re: new PSUs in my Falcon causes video output to fail

Capacitor next to videl, no, probably not been replaced. Not by me and the previous owner had not replaced the NVRAM so I would bet it is the original capactior.

Clock patch - yes, I believe so:
IMG_1191.jpg
IMG_1191.jpg (342.21 KiB) Viewed 427 times
by kodak80
Sun Apr 08, 2018 10:44 am
Forum: HARDWARE ISSUES
Topic: new PSUs in my Falcon causes video output to fail
Replies: 16
Views: 765

Re: new PSUs in my Falcon causes video output to fail

No, it does not attempt to boot from floppy when the video is as per the picture. I have now stripped the Falcon down to do some testing. I unplugged the HDD to force it to boot from my Gotek floppy and in doing this the system booted and the video output worked! I tried plugging the HDD back in and...
by kodak80
Sun Apr 08, 2018 5:57 am
Forum: HARDWARE ISSUES
Topic: new PSUs in my Falcon causes video output to fail
Replies: 16
Views: 765

new PSUs in my Falcon causes video output to fail

OK, I have two brand new PSUs. An Exxos PSU and a Centurion Technologies PSU. When I install these in place of my original PSU, the video ouput no longer works! Both new PSUs cause similar issues with the video output on my Falcon. The Exxos PSU when installed, caused hundreds of white dots on the s...