Falcon localization settings, where?

The place to ask all those likely daft questions!
Post Reply
jacolover
Posts: 43
Joined: Sun May 03, 2020 6:40 am

Falcon localization settings, where?

Post by jacolover » Thu Jun 10, 2021 4:29 am

Hi all, looking to change localization for my Falcon from German to US. I have TOS 4.01. I have been told that all language settings are contained in the TOS rom for the Falcon, and that all I need is to set the localization by ?what? Some said a CPX module but don't see any in my setup, I don't see any way to change my localization on this Falcon. Please help! Thanks!

sety
Posts: 110
Joined: Mon Aug 13, 2018 8:47 am

Re: Falcon localization settings, where?

Post by sety » Thu Jun 10, 2021 5:08 am

You can use an nvram tool like bootconf. Some control panels may also work.

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 15065
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
YouTube: exxosuk
Contact:

Re: Falcon localization settings, where?

Post by exxos » Thu Jun 10, 2021 8:22 am

Think you need the language disk to change settings.
https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?

jacolover
Posts: 43
Joined: Sun May 03, 2020 6:40 am

Re: Falcon localization settings, where?

Post by jacolover » Thu Jun 10, 2021 4:26 pm

Thanks guys, I will give that a try!

jacolover
Posts: 43
Joined: Sun May 03, 2020 6:40 am

Re: Falcon localization settings, where?

Post by jacolover » Fri Jun 11, 2021 12:50 am

OK, found the language disk and there is indeed a config file that I can use to set the language and keyboard, only problem is that when I reboot to get the settings I lose the hard drive boot sequence and have no access to the hard drive, can't even use "install devices" to get back the hard drive. A bit perplexed with this one, thanks.

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 15065
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
YouTube: exxosuk
Contact:

Re: Falcon localization settings, where?

Post by exxos » Fri Jun 11, 2021 2:25 am

Can't remember if its got Atari's hard drive driver on it ? Are you rebooting with the floppy inserted still after changing settings ?
https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?

User avatar
frank.lukas
Posts: 300
Joined: Fri Jan 19, 2018 11:52 am

Re: Falcon localization settings, where?

Post by frank.lukas » Fri Jun 11, 2021 8:48 am


Badwolf
Posts: 329
Joined: Tue Nov 19, 2019 12:09 pm

Re: Falcon localization settings, where?

Post by Badwolf » Fri Jun 11, 2021 9:48 am

If your NVRAM's dead and you have to set this each time you boot, perhaps have a look at FalcDate. Stick it in your auto-folder, it sets the NVRAM from a config file.

It's not its primary task (which is to set the date/time), but it'll do this too.

BW

https://github.com/dh219/falcdate/releases
Falcdate Use the internet to work around dead Falcon NVRAM battery
Smalliermouse ST-optimised USB mouse adapter based on SmallyMouse2
DFB External 030 and AltRAM for the Falcon (under development)

Post Reply

Return to “NOOB QUESTIONS”