Dave's tinkerings

Blogs & guides and tales of woo by forum members.
DaveC
Posts: 70
Joined: Fri Sep 18, 2020 6:24 pm

Re: Dave's tinkerings

Post by DaveC » Fri Jan 29, 2021 11:00 am

Finally got round to adding missing SIMM sockets to my original STe. Nice and easy to solder when you've got an appropriately size soldering iron.
DSC_1652.JPG
DSC_1652.JPG (410.56 KiB) Viewed 1815 times
Mixed pairs of parity SIMMs... can't say they seem to be causing any issues for me thankfully.
DSC_1654.JPG
DSC_1654.JPG (362.74 KiB) Viewed 1815 times

User avatar
DoG
Posts: 820
Joined: Sat Apr 07, 2018 12:26 pm

Re: Dave's tinkerings

Post by DoG » Fri Jan 29, 2021 2:20 pm

Good job. Two different SIMM holders? The one with metal spring seems nicer.

DaveC
Posts: 70
Joined: Fri Sep 18, 2020 6:24 pm

Re: Dave's tinkerings

Post by DaveC » Fri Jan 29, 2021 4:14 pm

DoG wrote:
Fri Jan 29, 2021 2:20 pm
Good job. Two different SIMM holders? The one with metal spring seems nicer.
Yeah, think it originally would've come with SIPPs, someone else posted up an image of a similar GX-211 VO 2490 board, but my dad got a 2Mb upgrade for it. The newer sockets are from Exxos's store.

DaveC
Posts: 70
Joined: Fri Sep 18, 2020 6:24 pm

Re: Dave's tinkerings

Post by DaveC » Sun Mar 07, 2021 11:25 pm

Decided to try fix my STe's original floppy drive, used a 1uf cap instead of a 10uf one, not quite as slick as exxos' smd capacitor fix, but it now actually works.
DSC_1693.JPG
DSC_1693.JPG (264.94 KiB) Viewed 1663 times

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 16041
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: Dave's tinkerings

Post by exxos » Mon Mar 08, 2021 12:05 am

:bravo:
https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~

DaveC
Posts: 70
Joined: Fri Sep 18, 2020 6:24 pm

Re: Dave's tinkerings

Post by DaveC » Tue Mar 09, 2021 9:59 pm

Busy day, cut between pin 10 and 12 on the unflip floppy adapter so it'll work fine in STs and STes alike.

_20210226_183736.JPG
_20210226_183736.JPG (282.96 KiB) Viewed 1638 times

Bit more butchery so I can fit the power cable into a gotek.

DSC_1697.JPG
DSC_1697.JPG (156.41 KiB) Viewed 1638 times

Somehow snapped the end off my soldering tip, thankfully I managed to finish off enough of the HD module before the rest of it was dissolved by the flux.

Picked up the drive select off the unflip board, will add the second drive select and a pin 2 output for HD select for a gotek when I get the time.

Cursed a few times before considering I might have picked up a knackered HD floppy. All working happily now, even jumped E6 on my STe and tried formatting under TOS.

DSC_1696.JPG
DSC_1696.JPG (321.7 KiB) Viewed 1638 times

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 16041
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: Dave's tinkerings

Post by exxos » Tue Mar 09, 2021 10:07 pm

Cool. think you're probably the first one to try the un-flip board out! :thumbup:
https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~

DaveC
Posts: 70
Joined: Fri Sep 18, 2020 6:24 pm

Re: Dave's tinkerings

Post by DaveC » Wed Jun 23, 2021 2:33 pm

I went back to the board with the interesting mix of black, purple and green displaying, thought I'd try the STfm video sync fix. Course parts arrived and plugged it in to see how bad it was looking, and with the change of weather since I last checked it seems to have fixed itself :roll:

DSC_1767.JPG
DSC_1767.JPG (223.21 KiB) Viewed 1035 times

So I swapped all the caps anyway and it still works after the ordeal. Though in honesty I'll probably be pinching ICs off this board when my H5 board turns up.

stephen_usher
Posts: 2158
Joined: Mon Nov 13, 2017 7:19 pm
Location: Oxford, UK.
Contact:

Re: Dave's tinkerings

Post by stephen_usher » Wed Jun 23, 2021 2:38 pm

It was probably just a bad contact on one of the Shifter pins.
Intro retro computers since before they were retro...
ZX81->Spectrum->Memotech MTX->Sinclair QL->520STM->BBC Micro->TT030->PCs & Sun Workstations.
Added code to the MiNT kernel (still there the last time I checked) + put together MiNTOS.
Collection now with added Macs, Amigas, Suns and Acorns.

DaveC
Posts: 70
Joined: Fri Sep 18, 2020 6:24 pm

Re: Dave's tinkerings

Post by DaveC » Wed Jun 23, 2021 2:54 pm

I don't know, I did end up removing the shifter and putting it back without a change. Maybe a dodgy solder joint somewhere?
Probably remain a mystery until the wintery weather hits again and it maybe shows problems? :lol:

Post Reply

Return to “MEMBER BLOGS”