Help bringing my 1040STf back to life

Problems with your machine in general.
Post Reply
christopher271828
Posts: 1
Joined: Mon Mar 04, 2019 3:06 pm

Help bringing my 1040STf back to life

Post by christopher271828 » Mon Mar 04, 2019 7:29 pm

Re-discovered my Atari 1040STf in a forgotten corner of a closet and want to recreate my early 90's computer experience. But, like all old thing ( including myself ), it seems she's got a few issues. After getting a Gotek and setting up FlashFloppy, I soon discovered that my 1040 was acting as a 520. From the screenshot of Sysinfo you can see bank 1 is not working.

I have removed and re-setted PLCCs ( MMU/etc. ), but no luck. I've read that perhaps bending the pins in the PLCC to improve contact might help. Has anyone seen this before or know what/where I can start checking?

Thanks ahead for any info,
Christopher
Attachments
IMG1.jpg
IMG1.jpg (249.46 KiB) Viewed 410 times
IMG2.jpg
IMG2.jpg (202.74 KiB) Viewed 410 times
IMG3.jpg
IMG3.jpg (210.37 KiB) Viewed 410 times

User avatar
PhilC
Moderator
Moderator
Posts: 1643
Joined: Fri Mar 23, 2018 8:22 pm

Re: Help bringing my 1040STf back to life

Post by PhilC » Mon Mar 04, 2019 8:00 pm

A lot can happen over the years, mostly corrosion.

If your computer was working before it was put away then its quite likely that its due to a bad connection here or there.

As you said, take out the MMU and chevk that all pins in the socket are not deformed or stuck in, then clean the socket and MMU with IPA. Leave it to dry and then reinsert the MMU carefully. Make sure you ine the pins up and push it in so that all 4 corners push in at once.

Then give it a go.

Failing that, it's not impossible it's a dry joint or corroded pcb track but that's harder to find.
If it ain't broke, test it to Destruction.

User avatar
PhilC
Moderator
Moderator
Posts: 1643
Joined: Fri Mar 23, 2018 8:22 pm

Re: Help bringing my 1040STf back to life

Post by PhilC » Mon Mar 04, 2019 8:04 pm

Have a look at this post for info on socket pins.

viewtopic.php?f=17&t=1484&p=16092&hilit=Mmu+pins#p16092
If it ain't broke, test it to Destruction.

User avatar
PaulJ
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 650
Joined: Sun Apr 08, 2018 1:14 am
Location: USA

Re: Help bringing my 1040STf back to life

Post by PaulJ » Mon Mar 04, 2019 9:13 pm

Not to hijack your thread FMN but how is the 530 effort coming? Have you programmed your cpld's yet?

User avatar
PhilC
Moderator
Moderator
Posts: 1643
Joined: Fri Mar 23, 2018 8:22 pm

Re: Help bringing my 1040STf back to life

Post by PhilC » Mon Mar 04, 2019 10:05 pm

PaulJ wrote:
Mon Mar 04, 2019 9:13 pm
Not to hijack your thread FMN but how is the 530 effort coming? Have you programmed your cpld's yet?
Been working away a lot and when I'm home I've been busy with home improvements. The 530 has been sat, waiting for me to install the xilinx software.
If it ain't broke, test it to Destruction.

Post Reply