1040 STF...Unlucky :)

Problems with your machine in general.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 9319
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: 1040 STF...Unlucky :)

Post by exxos » Mon Oct 21, 2019 8:16 pm

Your next step choices are to remove the old RAM, and/or change the bus resistors to 2.2K and see if that fixes the problem.
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
Marsupilami
Posts: 35
Joined: Tue Apr 03, 2018 5:55 pm
Contact:

Re: 1040 STF...Unlucky :)

Post by Marsupilami » Mon Oct 21, 2019 9:15 pm

exxos wrote:
Mon Oct 21, 2019 8:16 pm
Your next step choices are to remove the old RAM, and/or change the bus resistors to 2.2K and see if that fixes the problem.
Ok thanks hum...Where are the bus resistors ? :roll:
https://www.atarinside.com : Atari 800XL in Europe France/Italy/Benelux/Deutschland/UK White&Silver plastic boxes : Dumps, Videos, Books, reference list / + / as usual high resolution pictures of the Atari 800 XL motherboards.

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 9319
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: 1040 STF...Unlucky :)

Post by exxos » Mon Oct 21, 2019 9:33 pm

Marsupilami wrote:
Mon Oct 21, 2019 9:15 pm
Ok thanks hum...Where are the bus resistors ? :roll:
see bottom of this page.. Though I missed one pack and its near the MFP. I've not had chance to do a guide to this yet unfortunately.

https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/ ... /index.htm
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
Marsupilami
Posts: 35
Joined: Tue Apr 03, 2018 5:55 pm
Contact:

Re: 1040 STF...Unlucky :)

Post by Marsupilami » Wed Oct 23, 2019 1:42 am

OK, just to be sure, do i have the change the 8 resistors ?

Image

(sorry, for the external picture, i can't add any file with the "Attachment tab" )
https://www.atarinside.com : Atari 800XL in Europe France/Italy/Benelux/Deutschland/UK White&Silver plastic boxes : Dumps, Videos, Books, reference list / + / as usual high resolution pictures of the Atari 800 XL motherboards.

DoG
Posts: 176
Joined: Sat Apr 07, 2018 12:26 pm

Re: 1040 STF...Unlucky :)

Post by DoG » Wed Oct 23, 2019 5:36 am

If I can remember correctly it's only 5 of them. On the C070787, RP2 and RP3 are the data bus and RP4, RP6 and RP8 are the data bus.

User avatar
Marsupilami
Posts: 35
Joined: Tue Apr 03, 2018 5:55 pm
Contact:

Re: 1040 STF...Unlucky :)

Post by Marsupilami » Sat Oct 26, 2019 10:08 am

A few hours later...
I removed all the old RAM : It's alive ! :yay2: :thanksyellow:
I still have not changed the SIL 10k resistors: Should I ?
What do I do with R59,R60,R61, R71,R72,R73 resistors, do I leave it like this or should i remove them ?
I also figured out that C49, the big blue capacitor 16v 1000uf (near U25 - U30) is a bit damaged, i will change it : I don't know if size matters but Conrad has only one Axial wich look tiny :https://www.conrad.com/search?search=16 ... pe=regular Do you have a good source or advice for a replacement ?
20191025_190737.jpg
20191025_190737.jpg (395.18 KiB) Viewed 407 times
20191025_190618.jpg
20191025_190618.jpg (349.27 KiB) Viewed 407 times
https://www.atarinside.com : Atari 800XL in Europe France/Italy/Benelux/Deutschland/UK White&Silver plastic boxes : Dumps, Videos, Books, reference list / + / as usual high resolution pictures of the Atari 800 XL motherboards.

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 9319
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: 1040 STF...Unlucky :)

Post by exxos » Sat Oct 26, 2019 10:27 am

Marsupilami wrote:
Sat Oct 26, 2019 10:08 am
I removed all the old RAM : It's alive ! :yay2: :thanksyellow:
:bravo: :cheers:
Marsupilami wrote:
Sat Oct 26, 2019 10:08 am
I still have not changed the SIL 10k resistors: Should I ?
If your not having issues then maybe not, but I would suggest you change them at some point anyway.
Marsupilami wrote:
Sat Oct 26, 2019 10:08 am
What do I do with R59,R60,R61, R71,R72,R73 resistors, do I leave it like this or should i remove them ?
Pull um out, they not used anymore.
Marsupilami wrote:
Sat Oct 26, 2019 10:08 am
I also figured out that C49, the big blue capacitor 16v 1000uf (near U25 - U30) is a bit damaged, i will change it : I don't know if size matters but Conrad has only one Axial wich look tiny :https://www.conrad.com/search?search=16 ... pe=regular Do you have a good source or advice for a replacement ?
Stick in a panasonic FR 4700uf 16V.. Its radial, but you got room to bodge it in.
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
Marsupilami
Posts: 35
Joined: Tue Apr 03, 2018 5:55 pm
Contact:

Re: 1040 STF...Unlucky :)

Post by Marsupilami » Sat Oct 26, 2019 1:17 pm

Ok, thanks a lot Exxos for your help :thumbup:

Next step will be to add a touch key self-locking switch under the keyboard like this to select between 1M or 4M.
Touch-Key.gif
Touch-Key.gif (331.85 KiB) Viewed 394 times
https://www.atarinside.com : Atari 800XL in Europe France/Italy/Benelux/Deutschland/UK White&Silver plastic boxes : Dumps, Videos, Books, reference list / + / as usual high resolution pictures of the Atari 800 XL motherboards.

DoG
Posts: 176
Joined: Sat Apr 07, 2018 12:26 pm

Re: 1040 STF...Unlucky :)

Post by DoG » Sat Oct 26, 2019 3:42 pm

Seems that the switch needs power to work? 1Mb/4Mb switching should be done before you turn the computer on.

User avatar
Cosmic Puppet
Posts: 224
Joined: Fri Aug 02, 2019 1:03 am
Location: West Yorkshire
Contact:

Re: 1040 STF...Unlucky :)

Post by Cosmic Puppet » Sun Oct 27, 2019 1:27 am

Marsupilami wrote:
Sat Oct 26, 2019 10:08 am
A few hours later...
I removed all the old RAM : It's alive ! :yay2: :thanksyellow:
I still have not changed the SIL 10k resistors: Should I ?
What do I do with R59,R60,R61, R71,R72,R73 resistors, do I leave it like this or should i remove them ?
I also figured out that C49, the big blue capacitor 16v 1000uf (near U25 - U30) is a bit damaged, i will change it : I don't know if size matters but Conrad has only one Axial wich look tiny :https://www.conrad.com/search?search=16 ... pe=regular Do you have a good source or advice for a replacement ?

20191025_190737.jpg
20191025_190618.jpg
:bravo:
Atari 520 STFM (C070523-001 REV.D1) 4MB, TOS 1.04 (now using EmuTos), Ultrasatan with 14x 511MB gemdos drives, Original Floppy Drive.

Post Reply

Return to “HARDWARE ISSUES”