Falcon issues

Problems with your machine in general.
Post Reply
JezC
Posts: 12
Joined: Mon Aug 28, 2017 11:44 pm

Falcon issues

Post by JezC » Fri Nov 03, 2017 10:34 pm

Hi,

I'm hoping someone can help me to diagnose the faults & ultimately repair my Falcon.

It's just come out of storage & it boots up & passes the memory test OK but the internal 65 meg Conner hard drive appears to spin up but didn't appear on the desktop. even worse is that the internal floppy doesn't appear to work & nor does a Gotek with HxC when plugged in instead of the floppy.

Any ideas/suggestions on where to start diagnosing or fixing the problems?

I may be able to wire up an external SCSI hard drive...but will I need a driver installed to access this? If so, I'll have to sort the floppy issue out first

Regards,
Jez

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 4048
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: Falcon issues

Post by exxos » Fri Nov 03, 2017 11:24 pm

I would start by re-capping your PSU..

Clean the floppy drive heads.. Try a differnet floppy drive..

You will need to get the floppy working to boot HDD software to diagnose your HDD..
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

kodak80
Posts: 81
Joined: Sat Oct 21, 2017 1:14 am
Location: Brisbane, Australia

Re: Falcon issues

Post by kodak80 » Sat Nov 04, 2017 9:08 am

WIth the HxC Gotek, have you set the jumper ID correctly to ID 0? If the jumper ID is wrong, drive A will not appear.
Atari Falcon 030 | Atari 1040 STE | Atari 1040 STFM | Atari 1040 STF | Kryoflux & Supercard Pro Flux boards
Admin of Atari ST Review Magazine Archive: http://www.ataristreview.com

User avatar
francouai
Posts: 94
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:45 pm
Location: PARIS

Re: Falcon issues

Post by francouai » Sun Nov 05, 2017 7:02 am

I had one Falcon like yours.
the HDD was dead and the FDD was stuck due to many years without use.
you can fix the FDD by cleaning it, force the internal arm to move out.

not sure if a Gotek will be useful on a gotek has all software are starting up from the HDD.
--
Francouai

User avatar
francouai
Posts: 94
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:45 pm
Location: PARIS

Re: Falcon issues

Post by francouai » Sun Nov 05, 2017 7:05 am

and about your external SCSI drive, I can"t recall bu you will find all the software for HD on the SOFTWARE PAGE on this forum.
use CECILE , very easy HD free software and 1Go HDD max.
--
Francouai

JezC
Posts: 12
Joined: Mon Aug 28, 2017 11:44 pm

Re: Falcon issues

Post by JezC » Sat Nov 18, 2017 11:24 am

HI,

First of all thanks for the suggestions - and sorry it's taken so long to get around to trying it. Life has a nasty habit of getting in the way of our hobbies...

Anyway, I've made a little progress - disconnecting the internal Conner CP2064 HDD allows the original floppy to work OK (I managed to run an old version of sysinfo from it OK).

I'm going to try & find my SCSI 2 cable to plug in the 1 gig SCSI drive I had connected originally (and hope that still works) & put some drivers on a floppy to support it. I also hope to find one of the Falcon to ST or VGA adaptors I had originally - the picture on TV via the modulator is pretty naff!

Can anybody suggest/point me to some suitable drivers? I have oldish versions of HD Driver & ICD software (for my STs) but I don;' know if they would work on the Falcon. I've seen the comment about CECILE so I will give that a go anyway.
I will try & boot up one of the STs to see what s/w versions I have...then I can hopefully find something suitable (I think HD Driver is still available/supported, so if I can find the license number then I can possibly upgrade that).

Once I've got the old girl flying once more I'll see what the available budget is for replacing the internal drive...maybe a CF adaptor?

Best regards,
Jez

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 4048
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: Falcon issues

Post by exxos » Sat Nov 18, 2017 3:34 pm

HD10 has a demo which works on the falcon..

viewtopic.php?f=25&t=31


I use a IDE to CF adapter in mine.
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

mikro
Posts: 125
Joined: Mon Aug 28, 2017 11:22 pm

Re: Falcon issues

Post by mikro » Mon Nov 20, 2017 10:53 am

HD Driver, if it's something at least remotely recent (>= 7.x) will definitely work on Falcon.

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 499
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Falcon issues

Post by rubber_jonnie » Wed Jan 17, 2018 2:52 pm

francouai wrote:
Sun Nov 05, 2017 7:02 am
I had one Falcon like yours.
the HDD was dead and the FDD was stuck due to many years without use.
you can fix the FDD by cleaning it, force the internal arm to move out.

not sure if a Gotek will be useful on a gotek has all software are starting up from the HDD.
The Gotek should start fine without a HDD, as long as it has a suitable USB stick with the necessary autoboot.hfe file installed, and the boot disk on the display is set to 0 and not one of the other slots.

BTW I am assuming the Gotek has HxC firmware, and the autoboot.hfe file will run on a Falcon here, I don't own a Falcon :( but that's the way my Gotek goes on my STE.
Collector of old Atari things:
800XL + Ape Warp mod, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg) + Gotek, 1040STFM + Vortex ATOnce + Gotek, 1040STF long button floppy, 4160 STE with Gotek and ROM switcher, 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher and CosmosEx, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

Post Reply