Fixing up my MEGA STE

Problems with your machine in general.
Bikerbob
Posts: 59
Joined: Fri Nov 10, 2017 7:30 pm

Re: Fixing up my MEGA STE

Post by Bikerbob » Sun Nov 26, 2017 3:48 am

Maeke wrote:
Thu Nov 16, 2017 10:16 pm
Bikerbob wrote:
Thu Nov 16, 2017 9:35 pm
Icky wrote:
Thu Nov 16, 2017 8:07 am
Hi Bikerbob.

For the FPU it’s not as simple as just putting the chip in. You also need to add a GAL chip and there is either a jumper or if your MegaSTE is like mine an older one cutting off a resistor underneath the motherboard.

I found my GAL on eBay and I purchased the 68882 and 68881 as I wanted to try out both from Exxos’ store.

Here is a link to a blog guide http://gtello.pagesperso-orange.fr/mste_e.htm

You can fit either a 68881 or 68882. Some programs may not work with the 68882.

Edit:

Here is the official instructions from Atari http://www.atariworld.org/files/docs/C3 ... -REV-A.pdf
Thanks for the reply Icky, so the gal is like this? https://www.ebay.ca/itm/5PCS-IC-GAL16V8 ... Sw6EhUN1OR

what did you do? the 68881 or 2? they say the 8882 is improved? I am not going to be doing specific scientific work ;) so .. just looking for improved performance.

James
You can find preprogrammed gal on ebay, or complete kits. Can't give you a link sorry since i'll have only french links.
I would take a french link, I cant find any.. but its ok, I do my own programming.

James

User avatar
Maeke
Posts: 197
Joined: Thu Aug 17, 2017 3:09 pm

Re: Fixing up my MEGA STE

Post by Maeke » Sun Nov 26, 2017 8:51 am

Bikerbob wrote:
Sun Nov 26, 2017 3:48 am
Maeke wrote:
Thu Nov 16, 2017 10:16 pm
Bikerbob wrote:
Thu Nov 16, 2017 9:35 pm


Thanks for the reply Icky, so the gal is like this? https://www.ebay.ca/itm/5PCS-IC-GAL16V8 ... Sw6EhUN1OR

what did you do? the 68881 or 2? they say the 8882 is improved? I am not going to be doing specific scientific work ;) so .. just looking for improved performance.

James
You can find preprogrammed gal on ebay, or complete kits. Can't give you a link sorry since i'll have only french links.
I would take a french link, I cant find any.. but its ok, I do my own programming.

James
Well i didn't post one because all the links were expired.
If i take too long to reply, sorry my cat is sleeping on my laps.

Bikerbob
Posts: 59
Joined: Fri Nov 10, 2017 7:30 pm

Re: Fixing up my MEGA STE

Post by Bikerbob » Thu Dec 07, 2017 1:27 am

Ok, continuing on with my Mega STEs

Both have new batteries for the RTC.. Does the mega STE still have a Y2K issue? Do you use a little program? aka the one that will only be good to 2019? then what do we do?

I have a Cosmos - it gets time from an npt server and changes the date.. IS that bypassing the Y2K? If I set it and the battery is good.. does it stay?

moving on..

Everything else in the machine seems to be ok, I now have TOS on one machine upgraded to 2.06 US - this will stay, the other is getting a 4mb tos chip and I am installing a 4 way tos into that one.

Floppy - not been having luck with the 1.44 - both machines have the GAL with the -02 the -02-02 controller or Ajax (1 of ea) and both have the 7th dip switch up.. (Both came to me this way) The SMD-340 I got is a bad read most of the time, the one I bought was DOA.. I have a couple of Sony MFP920 drives, I have done the SEL0 mod on one.. it works, but only as a DD drive.. I thought with everything above it was just supposed to work in the mega ste.

Anyone?

User avatar
Maeke
Posts: 197
Joined: Thu Aug 17, 2017 3:09 pm

Re: Fixing up my MEGA STE

Post by Maeke » Thu Dec 07, 2017 8:27 am

Bikerbob wrote:
Thu Dec 07, 2017 1:27 am
Ok, continuing on with my Mega STEs

Both have new batteries for the RTC.. Does the mega STE still have a Y2K issue? Do you use a little program? aka the one that will only be good to 2019? then what do we do?

I have a Cosmos - it gets time from an npt server and changes the date.. IS that bypassing the Y2K? If I set it and the battery is good.. does it stay?

moving on..

Everything else in the machine seems to be ok, I now have TOS on one machine upgraded to 2.06 US - this will stay, the other is getting a 4mb tos chip and I am installing a 4 way tos into that one.

Floppy - not been having luck with the 1.44 - both machines have the GAL with the -02 the -02-02 controller or Ajax (1 of ea) and both have the 7th dip switch up.. (Both came to me this way) The SMD-340 I got is a bad read most of the time, the one I bought was DOA.. I have a couple of Sony MFP920 drives, I have done the SEL0 mod on one.. it works, but only as a DD drive.. I thought with everything above it was just supposed to work in the mega ste.

Anyone?
check the list in the end of this link http://www.exxoshost.co.uk/atari/last/d ... d/main.htm
If i take too long to reply, sorry my cat is sleeping on my laps.

Bikerbob
Posts: 59
Joined: Fri Nov 10, 2017 7:30 pm

Re: Fixing up my MEGA STE

Post by Bikerbob » Thu Dec 07, 2017 8:00 pm

Mine is not on the list. It is a T/B63 BH955 chip.. dated 2009.

James

User avatar
exxos
Site Admin
Posts: 1655
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: Fixing up my MEGA STE

Post by exxos » Thu Dec 07, 2017 9:04 pm

Bikerbob wrote:
Thu Dec 07, 2017 8:00 pm
Mine is not on the list. It is a T/B63 BH955 chip.. dated 2009.
Its listed here..

viewtopic.php?f=12&t=49

I will update my site to prevent future confusion :)
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

Bikerbob
Posts: 59
Joined: Fri Nov 10, 2017 7:30 pm

Re: Fixing up my MEGA STE

Post by Bikerbob » Sat Dec 09, 2017 2:14 am

hmmm I just clicked the link, that was the thread I was refering to .. I just looked its not there, thats why I sent you the PM giving you the dates and the numbers so you could update.

James

Bikerbob
Posts: 59
Joined: Fri Nov 10, 2017 7:30 pm

Re: Fixing up my MEGA STE

Post by Bikerbob » Sat Dec 09, 2017 2:19 am

OK, I took my time today.. re-did everything.. pulled the PALs and the controllers, cleaned and re-seated.

Checked the link SEL0 SEL1 on the MPF920.. put it back together and I am working on the one machine.. I have not tried the other yet.

SO , good to see, the 920 on the megaste works great, just with the SEL0 jumper done.

Hey Exxos, if I had a 34pin cable with the little twist in it, could I not just use that without doing the SEL0 solder job?

Just asking..

User avatar
exxos
Site Admin
Posts: 1655
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: Fixing up my MEGA STE

Post by exxos » Sat Dec 09, 2017 12:23 pm

Bikerbob wrote:
Sat Dec 09, 2017 2:19 am
Hey Exxos, if I had a 34pin cable with the little twist in it, could I not just use that without doing the SEL0 solder job?
Try it and let us know :)
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

Bikerbob
Posts: 59
Joined: Fri Nov 10, 2017 7:30 pm

Re: Fixing up my MEGA STE

Post by Bikerbob » Sun Dec 10, 2017 10:09 pm

Found this on Atari-Forum

Wongck, thanks a lot! I finally got it to work :) but i did'nt solder, i just twisted the cable so pin 10 from the controller went to pin 12 on the fdd and vice versa and it works like a charm :)

So I think if you have a PC cable with the 2 pin twist in it, you can use it.

I am now seeing if I can figure out how to do the media detect thing Alison did on other drives.. not so easy, the sonys I have are all black face.. I have 4 others that are creame, but teac, panasonic alps.. bummer.

James

Post Reply