Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Problems with your machine in general.
User avatar
Cosmic Puppet
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 1113
Joined: Fri Aug 02, 2019 1:03 am
Location: West Yorkshire
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCbuSMn ... MoHknHryLg
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by Cosmic Puppet » Wed Apr 07, 2021 1:05 pm

Okay, that means my IDE (I meant IDC) is in the correct way on the Drive side.

Should the red line of the IDE be where I've marked the black arrow?

Screenshot 2021-04-07 130300.jpg
Screenshot 2021-04-07 130300.jpg (101.09 KiB) Viewed 101 times
US Atari 520 STFM (C070523-001 REV.D1) 4MB Marpet Upgrade, TOS 1.04, EmuTOS 1.0, Ultrasatan, PP Driver, Original Floppy Disk Drive, NEC Multisync EA193Mi Monitor.

User avatar
JezC
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 984
Joined: Mon Aug 28, 2017 11:44 pm

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by JezC » Wed Apr 07, 2021 1:44 pm

IDE?
I thought it was for floppy drives, so nothing to do with IDE... :shrug:

Or do you mean IDC? (34 way ribbon cable)...

User avatar
Cosmic Puppet
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 1113
Joined: Fri Aug 02, 2019 1:03 am
Location: West Yorkshire
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCbuSMn ... MoHknHryLg
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by Cosmic Puppet » Wed Apr 07, 2021 1:46 pm

JezC wrote:
Wed Apr 07, 2021 1:44 pm
IDE?
I thought it was for floppy drives, so nothing to do with IDE... :shrug:

Or do you mean IDC? (34 way ribbon cable)...
Yeah IDC.
US Atari 520 STFM (C070523-001 REV.D1) 4MB Marpet Upgrade, TOS 1.04, EmuTOS 1.0, Ultrasatan, PP Driver, Original Floppy Disk Drive, NEC Multisync EA193Mi Monitor.

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 3586
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by rubber_jonnie » Wed Apr 07, 2021 2:08 pm

Yes, it's pin 1, but the problem I think you have based on your photo you seem to have your PC power supply plugged into the GW. That socket is shown as power OUT, not in.

That plug on the GW is to power your floppy not to plug power in from your PC. The FDD doesn't get power over the data cable, so you need to unplug floppy power from the GW and hope you didn't kill it.

Just plug FDD power into the FDD itself and USB and the floppy cable into the GW.

The other thing here is that the GW is just a USB device you use under windows using the software from the GW github. It isn't detected like a normal floppy and won't do anything until you instruct it to do so.
Collector of old Atari things:
800XL + Ultimate 1MB, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k +APE Warp) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg), 1040STF long button floppy, 2x 1040 STFMs + Gotek, 2x 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher, Mega ST1, Mega ST4, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
Cosmic Puppet
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 1113
Joined: Fri Aug 02, 2019 1:03 am
Location: West Yorkshire
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCbuSMn ... MoHknHryLg
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by Cosmic Puppet » Wed Apr 07, 2021 2:20 pm

rubber_jonnie wrote:
Wed Apr 07, 2021 2:08 pm
Yes, it's pin 1, but the problem I think you have based on your photo you seem to have your PC power supply plugged into the GW. That socket is shown as power OUT, not in.

That plug on the GW is to power your floppy not to plug power in from your PC. The FDD doesn't get power over the data cable, so you need to unplug floppy power from the GW and hope you didn't kill it.

Just plug FDD power into the FDD itself and USB and the floppy cable into the GW.
20210407_141711.jpg
20210407_141711.jpg (245.88 KiB) Viewed 83 times

This was my old hook up.

I took the power out of the GW but now there is no power plug in as I only have this open ended cable.

I ran the software and nothing happens.
US Atari 520 STFM (C070523-001 REV.D1) 4MB Marpet Upgrade, TOS 1.04, EmuTOS 1.0, Ultrasatan, PP Driver, Original Floppy Disk Drive, NEC Multisync EA193Mi Monitor.

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 3586
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by rubber_jonnie » Wed Apr 07, 2021 2:39 pm

Cosmic Puppet wrote:
Wed Apr 07, 2021 2:20 pm
20210407_141711.jpg
This was my old hook up.

I took the power out of the GW but now there is no power plug in as I only have this open ended cable.

I ran the software and nothing happens.


I'm afraid I don't get what you mean by "I took the power out of the GW but now there is no power plug in as I only have this open ended cable."

Plug that power cable into the GW and into your floppy power connection. Plug the 34 pin cable into the floppy and GW. Plug the GW into USB and it should all power on.

If your FDD needs 12v though, you will have to feed it power from your PC as the GW can only do 5v. Also, the USB you are plugged into may not have enough power for the GW and FDD, sou you'd be better with a separate PSU for the FDD, i.e. direct from your PCs PSU.
Collector of old Atari things:
800XL + Ultimate 1MB, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k +APE Warp) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg), 1040STF long button floppy, 2x 1040 STFMs + Gotek, 2x 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher, Mega ST1, Mega ST4, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
Cosmic Puppet
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 1113
Joined: Fri Aug 02, 2019 1:03 am
Location: West Yorkshire
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCbuSMn ... MoHknHryLg
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by Cosmic Puppet » Wed Apr 07, 2021 2:43 pm

rubber_jonnie wrote:
Wed Apr 07, 2021 2:39 pm
I'm afraid I don't get what you mean by "I took the power out of the GW but now there is no power plug in as I only have this open ended cable."
I mean that that little power cable isn't connected to anything if it isn't plugged into a controller board.

IMG_20190723_114507_110.jpg
IMG_20190723_114507_110.jpg (159.84 KiB) Viewed 76 times

Should be 5V.
US Atari 520 STFM (C070523-001 REV.D1) 4MB Marpet Upgrade, TOS 1.04, EmuTOS 1.0, Ultrasatan, PP Driver, Original Floppy Disk Drive, NEC Multisync EA193Mi Monitor.

User avatar
Cosmic Puppet
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 1113
Joined: Fri Aug 02, 2019 1:03 am
Location: West Yorkshire
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCbuSMn ... MoHknHryLg
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by Cosmic Puppet » Wed Apr 07, 2021 2:47 pm



All I can find is this and it looks nothing like mine.
US Atari 520 STFM (C070523-001 REV.D1) 4MB Marpet Upgrade, TOS 1.04, EmuTOS 1.0, Ultrasatan, PP Driver, Original Floppy Disk Drive, NEC Multisync EA193Mi Monitor.

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 3586
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by rubber_jonnie » Wed Apr 07, 2021 3:08 pm

I need a photo of the drive connected to the GW. I need to see the connections between the FDD and GW and power, with no background clutter please
Collector of old Atari things:
800XL + Ultimate 1MB, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k +APE Warp) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg), 1040STF long button floppy, 2x 1040 STFMs + Gotek, 2x 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher, Mega ST1, Mega ST4, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
Cosmic Puppet
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 1113
Joined: Fri Aug 02, 2019 1:03 am
Location: West Yorkshire
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCbuSMn ... MoHknHryLg
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by Cosmic Puppet » Wed Apr 07, 2021 3:17 pm

rubber_jonnie wrote:
Wed Apr 07, 2021 3:08 pm
I need a photo of the drive connected to the GW. I need to see the connections between the FDD and GW and power, with no background clutter please
Will do. I need to shut the computer down and open it back up.
US Atari 520 STFM (C070523-001 REV.D1) 4MB Marpet Upgrade, TOS 1.04, EmuTOS 1.0, Ultrasatan, PP Driver, Original Floppy Disk Drive, NEC Multisync EA193Mi Monitor.

Post Reply

Return to “HARDWARE ISSUES”