Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Problems with your machine in general.
User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 3586
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by rubber_jonnie » Wed Apr 07, 2021 3:37 pm

Cosmic Puppet wrote:
Wed Apr 07, 2021 3:17 pm
rubber_jonnie wrote:
Wed Apr 07, 2021 3:08 pm
I need a photo of the drive connected to the GW. I need to see the connections between the FDD and GW and power, with no background clutter please
Will do. I need to shut the computer down and open it back up.
Thanks
Collector of old Atari things:
800XL + Ultimate 1MB, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k +APE Warp) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg), 1040STF long button floppy, 2x 1040 STFMs + Gotek, 2x 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher, Mega ST1, Mega ST4, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
Cosmic Puppet
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 1113
Joined: Fri Aug 02, 2019 1:03 am
Location: West Yorkshire
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCbuSMn ... MoHknHryLg
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by Cosmic Puppet » Wed Apr 07, 2021 5:30 pm

20210407_165300.jpg
20210407_165300.jpg (304.18 KiB) Viewed 103 times

Plugging in with red aligned to triangle.

20210407_165601.jpg
20210407_165601.jpg (373.47 KiB) Viewed 103 times

USB plugged in and going to the pin header that previously had satisfactory results.

20210407_165507.jpg
20210407_165507.jpg (375.89 KiB) Viewed 103 times
20210407_165408.jpg
20210407_165408.jpg (459.08 KiB) Viewed 103 times
20210407_170510.jpg
20210407_170510.jpg (315.42 KiB) Viewed 103 times

I now get this:
Screenshot 2021-04-07 174148.jpg
Screenshot 2021-04-07 174148.jpg (2.86 KiB) Viewed 96 times
Screenshot 2021-04-07 174317.jpg
Screenshot 2021-04-07 174317.jpg (90.97 KiB) Viewed 96 times
US Atari 520 STFM (C070523-001 REV.D1) 4MB Marpet Upgrade, TOS 1.04, EmuTOS 1.0, Ultrasatan, PP Driver, Original Floppy Disk Drive, NEC Multisync EA193Mi Monitor.

User avatar
Cosmic Puppet
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 1113
Joined: Fri Aug 02, 2019 1:03 am
Location: West Yorkshire
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCbuSMn ... MoHknHryLg
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by Cosmic Puppet » Wed Apr 07, 2021 5:38 pm

Was I right to move this jumper to the left for 5V?

20210330_120249Crop.jpg
20210330_120249Crop.jpg (215.43 KiB) Viewed 99 times

It's no longer in the position shown here.
US Atari 520 STFM (C070523-001 REV.D1) 4MB Marpet Upgrade, TOS 1.04, EmuTOS 1.0, Ultrasatan, PP Driver, Original Floppy Disk Drive, NEC Multisync EA193Mi Monitor.

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 3586
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by rubber_jonnie » Wed Apr 07, 2021 6:21 pm

Ok, so the connections look ok for the power and 34 pin cables.

If you want 5v from the GW then you have 2 options:

1. Set the jumper to 5v Reg and use the 12v barrel power connector on the GW to power the FDD and GW. I believe this gives you both 12v and 5v for the FDD from the GW.
2. Set the jumper to 5v USB and take 5v from the USB connection. If your FDD needs 12v this is a non starter.

I'd suggest that you power the FDD from your PC power supply to avoid all the messing around with power from the GW, that way you guarantee a good supply.

Does the GW get any power lights? It should do and if you're using the GW to power the floppy and there is no power to anything, then you're either not getting power from the USB connector or it can't deliver enough power.

I'd suggest you start off with the GW and plug that into an external USB socket to make sure that you get a power light to start with, as if you don't then that's a problem from the off. Take it a step at a time.
Collector of old Atari things:
800XL + Ultimate 1MB, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k +APE Warp) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg), 1040STF long button floppy, 2x 1040 STFMs + Gotek, 2x 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher, Mega ST1, Mega ST4, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
Cosmic Puppet
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 1113
Joined: Fri Aug 02, 2019 1:03 am
Location: West Yorkshire
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCbuSMn ... MoHknHryLg
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by Cosmic Puppet » Wed Apr 07, 2021 7:01 pm

I wasn't expecting power issues as it worked fine with this:

20190730_192803.jpg
20190730_192803.jpg (376.64 KiB) Viewed 82 times

I'll open it up again later and try it externally.

I don't think there is a way to connect to the PC power. This motherboard was never meant to have a floppy drive.
US Atari 520 STFM (C070523-001 REV.D1) 4MB Marpet Upgrade, TOS 1.04, EmuTOS 1.0, Ultrasatan, PP Driver, Original Floppy Disk Drive, NEC Multisync EA193Mi Monitor.

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 3586
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by rubber_jonnie » Wed Apr 07, 2021 7:08 pm

Yeah but the GW probably requires considerably more power than that device. Just plug the GW into an external USB socket and make sure it powers on without a floppy drive. If not then you have to fix that first.

I use mine with a proper PSU for the fdd.
Collector of old Atari things:
800XL + Ultimate 1MB, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k +APE Warp) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg), 1040STF long button floppy, 2x 1040 STFMs + Gotek, 2x 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher, Mega ST1, Mega ST4, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
Cosmic Puppet
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 1113
Joined: Fri Aug 02, 2019 1:03 am
Location: West Yorkshire
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCbuSMn ... MoHknHryLg
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by Cosmic Puppet » Wed Apr 07, 2021 7:13 pm

rubber_jonnie wrote:
Wed Apr 07, 2021 7:08 pm
Yeah but the GW probably requires considerably more power than that device. Just plug the GW into an external USB socket and make sure it powers on without a floppy drive. If not then you have to fix that first.

I use mine with a proper PSU for the fdd.
Just to understand you properly. Do you mean via the 12V barrel plug on the GW board?
US Atari 520 STFM (C070523-001 REV.D1) 4MB Marpet Upgrade, TOS 1.04, EmuTOS 1.0, Ultrasatan, PP Driver, Original Floppy Disk Drive, NEC Multisync EA193Mi Monitor.

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 3586
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by rubber_jonnie » Wed Apr 07, 2021 7:47 pm

No.

When I use my GW I plug it either into the PC power supply or an external power brick that has an FDD power connector on it. I don't power it via the GW. You can do so, but I'm telling you not to so that we can verify with a known good PSU.

BTW most PC PSUs will have an FDD power plug, if it doesn't you can get a 4 pin Molex to FDD connector like this from eBay for pennies:

Molex_to_fdd.jpeg
Molex_to_fdd.jpeg (54.64 KiB) Viewed 66 times

Before you do anything else just plug the GW on its own with no FDD connected into an external USB socket and make sure you get power lights on the GW. If the GW has no power then you are going nowhere.

The steps are:
  1. Take your bare GW with no FDD connected, and connect a USB cable to it.
  2. Plug it into a running PC.
  3. Check it is detected by the PC and has a power light.
Until you've done that basic step and know the GW powers on you're going nowhere.

If the GW has no power light then check your jumper settings, and if they are correct and you still have no power speak to whoever you bought it from (Keir Fraser I expect) as it may be faulty.

Once you have verified that the GW has power and is detected, disconnect the GW from USB so it is powered off.

Then do the following:
  1. Connect the IDC cable to the floppy and GW.
  2. Connect the FDD to a power cable from your PCs power supply. Not the GW or anything else but your PC PSU to guarantee the correct power to the FDD.
  3. Connect the USB cable to the same external socket as you used to test the GW.
  4. Check the GW powers on and is detected as before.
  5. Test using the GW software to see if it will read a disk.
Don't expect the GW floppy to work like a normal FDD and be seen as an FDD under Windows, it doesn't work like that, it will only work with the proper GW software.

I really can't offer you more help if you won't try the steps above to verify the GW is working. It doesn't matter if it worked with your other dongle, that is clearly a USB FDD adapter, the GW does not do the same thing.
Collector of old Atari things:
800XL + Ultimate 1MB, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k +APE Warp) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg), 1040STF long button floppy, 2x 1040 STFMs + Gotek, 2x 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher, Mega ST1, Mega ST4, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
Cosmic Puppet
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 1113
Joined: Fri Aug 02, 2019 1:03 am
Location: West Yorkshire
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCbuSMn ... MoHknHryLg
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by Cosmic Puppet » Wed Apr 07, 2021 8:02 pm

Thanks @rubber_jonnie

I'll do the steps.

I will look for a 4 pin Molex to FDD connector also as I've noticed some extra molex coming off the power supply.
US Atari 520 STFM (C070523-001 REV.D1) 4MB Marpet Upgrade, TOS 1.04, EmuTOS 1.0, Ultrasatan, PP Driver, Original Floppy Disk Drive, NEC Multisync EA193Mi Monitor.

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 3586
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by rubber_jonnie » Wed Apr 07, 2021 8:20 pm

OK, let me know how you get on.

You can do the first steps with just the GW and no fdd without the molex to floppy power connector as that is only required for the 2nd set of tests.
Collector of old Atari things:
800XL + Ultimate 1MB, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k +APE Warp) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg), 1040STF long button floppy, 2x 1040 STFMs + Gotek, 2x 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher, Mega ST1, Mega ST4, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

Post Reply

Return to “HARDWARE ISSUES”