Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Problems with your machine in general.
User avatar
Cosmic Puppet
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 1113
Joined: Fri Aug 02, 2019 1:03 am
Location: West Yorkshire
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCbuSMn ... MoHknHryLg
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by Cosmic Puppet » Wed Apr 07, 2021 8:36 pm

rubber_jonnie wrote:
Wed Apr 07, 2021 8:20 pm
OK, let me know how you get on.

You can do the first steps with just the GW and no fdd without the molex to floppy power connector as that is only required for the 2nd set of tests.
I'll do the first test tonight.

Turns out they're spare SATA cables not molex.

20200709_181456Crop.jpg
20200709_181456Crop.jpg (434.73 KiB) Viewed 110 times

Would I still be able to run from this to floppy even if it means plugging in a SATA to Molex and then Molex to FDD?

Why is it always so complicated! :comp:

:(
US Atari 520 STFM (C070523-001 REV.D1) 4MB Marpet Upgrade, TOS 1.04, EmuTOS 1.0, Ultrasatan, PP Driver, Original Floppy Disk Drive, NEC Multisync EA193Mi Monitor.

User avatar
Cosmic Puppet
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 1113
Joined: Fri Aug 02, 2019 1:03 am
Location: West Yorkshire
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCbuSMn ... MoHknHryLg
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by Cosmic Puppet » Wed Apr 07, 2021 8:40 pm

s-l500.jpg
s-l500.jpg (18.5 KiB) Viewed 107 times

One of these?
US Atari 520 STFM (C070523-001 REV.D1) 4MB Marpet Upgrade, TOS 1.04, EmuTOS 1.0, Ultrasatan, PP Driver, Original Floppy Disk Drive, NEC Multisync EA193Mi Monitor.

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 3586
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by rubber_jonnie » Wed Apr 07, 2021 8:55 pm

More likely one of these I think:

Sata2FDD.jpeg
Sata2FDD.jpeg (36.68 KiB) Viewed 102 times

The SATA power connector is female so you'd need a male adapter.
Collector of old Atari things:
800XL + Ultimate 1MB, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k +APE Warp) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg), 1040STF long button floppy, 2x 1040 STFMs + Gotek, 2x 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher, Mega ST1, Mega ST4, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
Cosmic Puppet
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 1113
Joined: Fri Aug 02, 2019 1:03 am
Location: West Yorkshire
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCbuSMn ... MoHknHryLg
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by Cosmic Puppet » Wed Apr 07, 2021 9:00 pm

rubber_jonnie wrote:
Wed Apr 07, 2021 8:55 pm
More likely one of these I think:

Sata2FDD.jpeg

The SATA power connector is female so you'd need a male adapter.
Thanks @rubber_jonnie

I'm losing it a little bit so really appreciate the guidance.
US Atari 520 STFM (C070523-001 REV.D1) 4MB Marpet Upgrade, TOS 1.04, EmuTOS 1.0, Ultrasatan, PP Driver, Original Floppy Disk Drive, NEC Multisync EA193Mi Monitor.

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 3586
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by rubber_jonnie » Wed Apr 07, 2021 9:02 pm

No worries.

Perhaps put it to bed for today, come back fresh tomorrow.
Collector of old Atari things:
800XL + Ultimate 1MB, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k +APE Warp) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg), 1040STF long button floppy, 2x 1040 STFMs + Gotek, 2x 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher, Mega ST1, Mega ST4, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
Cosmic Puppet
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 1113
Joined: Fri Aug 02, 2019 1:03 am
Location: West Yorkshire
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCbuSMn ... MoHknHryLg
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by Cosmic Puppet » Wed Apr 07, 2021 9:09 pm

rubber_jonnie wrote:
Wed Apr 07, 2021 9:02 pm
No worries.

Perhaps put it to bed for today, come back fresh tomorrow.
Yeah. Since the cable is just a few quid. Gonna put it to bed until that arrives and then go through your to do list fresh. :lol:
US Atari 520 STFM (C070523-001 REV.D1) 4MB Marpet Upgrade, TOS 1.04, EmuTOS 1.0, Ultrasatan, PP Driver, Original Floppy Disk Drive, NEC Multisync EA193Mi Monitor.

User avatar
Cosmic Puppet
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 1113
Joined: Fri Aug 02, 2019 1:03 am
Location: West Yorkshire
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCbuSMn ... MoHknHryLg
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by Cosmic Puppet » Thu Apr 08, 2021 2:38 pm

Ok @rubber_jonnie

I could see that the light was on GW inside the PC. But to do exactly as you've said I've tested it using an external USB port and it's definitely lighting up.

20210408_141320.jpg
20210408_141320.jpg (187.28 KiB) Viewed 82 times

This is what I get when I try and run the software. I've only ever seen videos with people already in the command Line.

Never seen a video of someone actually starting the .exe





It's only up for 4 frames:

Screenshot 2021-04-08 143646.jpg
Screenshot 2021-04-08 143646.jpg (53.93 KiB) Viewed 82 times

Tried my best to capture it but on my other attempt the text was a complete blur.
US Atari 520 STFM (C070523-001 REV.D1) 4MB Marpet Upgrade, TOS 1.04, EmuTOS 1.0, Ultrasatan, PP Driver, Original Floppy Disk Drive, NEC Multisync EA193Mi Monitor.

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 3586
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by rubber_jonnie » Thu Apr 08, 2021 3:09 pm

Ok, so that's a good start.

And you've followed the install instructions here: https://github.com/keirf/Greaseweazle/w ... stallation

And if you try to copy a disk does GW complain about no FDD being present?
Collector of old Atari things:
800XL + Ultimate 1MB, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k +APE Warp) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg), 1040STF long button floppy, 2x 1040 STFMs + Gotek, 2x 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher, Mega ST1, Mega ST4, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 3586
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by rubber_jonnie » Thu Apr 08, 2021 3:11 pm

Oh, and don't try to run GW by double clicking on it, you need to open a command prompt and run it from there.

You might be better off downloading the GUI from my previous link.
Collector of old Atari things:
800XL + Ultimate 1MB, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k +APE Warp) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg), 1040STF long button floppy, 2x 1040 STFMs + Gotek, 2x 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher, Mega ST1, Mega ST4, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
Cosmic Puppet
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 1113
Joined: Fri Aug 02, 2019 1:03 am
Location: West Yorkshire
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCbuSMn ... MoHknHryLg
Contact:

Re: Got a Greaseweasle and now I'm clueless.

Post by Cosmic Puppet » Thu Apr 08, 2021 3:14 pm

rubber_jonnie wrote:
Thu Apr 08, 2021 3:09 pm
Ok, so that's a good start.

And you've followed the install instructions here: https://github.com/keirf/Greaseweazle/w ... stallation

And if you try to copy a disk does GW complain about no FDD being present?
It says Windows 10 should automatically install the driver. I don't know how to try and copy a disk. I assumed clicking the exe would put me in a command line but it closes again immediately. So I haven't plugged the ribbon back in yet as nothing is different yet.
US Atari 520 STFM (C070523-001 REV.D1) 4MB Marpet Upgrade, TOS 1.04, EmuTOS 1.0, Ultrasatan, PP Driver, Original Floppy Disk Drive, NEC Multisync EA193Mi Monitor.

Post Reply

Return to “HARDWARE ISSUES”