NetUSBee Lite problems on TT: Any thoughts?

Problems with your machine in general.
stephen_usher
Posts: 121
Joined: Mon Nov 13, 2017 7:19 pm
Location: Oxford, UK.
Contact:

NetUSBee Lite problems on TT: Any thoughts?

Post by stephen_usher » Mon Jan 15, 2018 9:32 pm

I've a NetUSBee Lite unit which isn't working correctly on my TT but is working on my STE and I wondered if any of you might have some hints as to where to look next.

After cleaning the TT's cartridge port the unit passes the NETUS.TOS network chip tests and also passes HT2ENEC.TOS (seeing the correct mac address) and HT4ENEC.TOS tests. However, SETMAC.PRG fails to write a new mac address to the ROM and UIPV43.TOS gets a zero mac address.

On my STE it works flawlessly.

Any ideas?

Steve
Intro retro computers since before they were retro...
ZX81->Spectrum->Memotech MTX->Sinclair QL->520STM->BBC Micro->TT030->PCs & Sun Workstations.
Added code to the MiNT kernel (still there the last time I checked) + put together MiNTOS.
Collection now with added Macs, Amigas, Suns and Acorns.

User avatar
rpineau
Posts: 283
Joined: Thu Aug 17, 2017 6:08 pm
Location: USA
Contact:

Re: NetUSBee Lite problems on TT: Any thoughts?

Post by rpineau » Mon Jan 15, 2018 9:38 pm

This sounds like a speed issue.
I wonder if the TT access the cartridge port faster and the NetUSBee can't put the data on the bus (or read them fast enough in the case of SETMAC.PRG).
I haven't tried mine on my TT and everything is in storage so I can't test this now.
I know the NetUSBee works on some TT and not on other so my guess is that depending on the TT version to cartridge port access timing are not quite the same and this might be enough to trigger the issue you see.
That being said.. this is pure speculation a this point.
Rodolphe

stephen_usher
Posts: 121
Joined: Mon Nov 13, 2017 7:19 pm
Location: Oxford, UK.
Contact:

Re: NetUSBee Lite problems on TT: Any thoughts?

Post by stephen_usher » Mon Jan 15, 2018 10:26 pm

That would definitely be annoying if it were the case as I'd bought the Netusbee specifically to try to get an old MiNTnet working. Never mind. At least I can transfer games onto the UltraSATAN connected to the STE over the net using UIP.
Intro retro computers since before they were retro...
ZX81->Spectrum->Memotech MTX->Sinclair QL->520STM->BBC Micro->TT030->PCs & Sun Workstations.
Added code to the MiNT kernel (still there the last time I checked) + put together MiNTOS.
Collection now with added Macs, Amigas, Suns and Acorns.

User avatar
krupkaj
Posts: 12
Joined: Mon Dec 25, 2017 6:09 pm

Re: NetUSBee Lite problems on TT: Any thoughts?

Post by krupkaj » Mon Jan 15, 2018 10:41 pm

What is the full configuration of your TT? I had a trouble with network on my TT which has Aix TT RAM and NOVA installed. When removed one of device everything works well.

User avatar
arf
Posts: 57
Joined: Sun Oct 29, 2017 9:30 am

Re: NetUSBee Lite problems on TT: Any thoughts?

Post by arf » Mon Jan 15, 2018 11:36 pm

krupkaj wrote:
Mon Jan 15, 2018 10:41 pm
What is the full configuration of your TT? I had a trouble with network on my TT which has Aix TT RAM and NOVA installed. When removed one of device everything works well.
Power supply problems?
--
Against signature spam!

stephen_usher
Posts: 121
Joined: Mon Nov 13, 2017 7:19 pm
Location: Oxford, UK.
Contact:

Re: NetUSBee Lite problems on TT: Any thoughts?

Post by stephen_usher » Tue Jan 16, 2018 6:45 pm

My TT has standard Atari ST-RAM (4MB total) plus an Atari TT-RAM card with four 4MB SIMMs, with a 1GB Maxtor hard disk.
Intro retro computers since before they were retro...
ZX81->Spectrum->Memotech MTX->Sinclair QL->520STM->BBC Micro->TT030->PCs & Sun Workstations.
Added code to the MiNT kernel (still there the last time I checked) + put together MiNTOS.
Collection now with added Macs, Amigas, Suns and Acorns.

Steve
Posts: 136
Joined: Fri Sep 15, 2017 11:49 am

Re: NetUSBee Lite problems on TT: Any thoughts?

Post by Steve » Sun Mar 11, 2018 2:45 am

Netusbee works fine on my TT. Sorry not much more to add. Did you try in plain tos with that uiptool? I know mint can be complicated in itself to get working sometimes.

User avatar
frank.lukas
Posts: 62
Joined: Fri Jan 19, 2018 11:52 am

Re: NetUSBee Lite problems on TT: Any thoughts?

Post by frank.lukas » Sun Mar 11, 2018 8:00 am

With my Atari TT a NetusBee is not working too but with a Mega STE and a Mega ST is working fine. There are Atari TT machine with working EtherNEC/NetusBee and not working ones ...

User avatar
Icky
Posts: 116
Joined: Sun Sep 03, 2017 10:57 am
Location: UK

Re: NetUSBee Lite problems on TT: Any thoughts?

Post by Icky » Sun Mar 11, 2018 6:04 pm

It would be interesting to pin point why it works on some TT’s and not others. What is the common factor. I.e. is it the board rev or other factor.

I have a Rev. H TT board and the NetUSBee works well. Works in TOS, MiNT and NetBSD. I have tried it with different ST and TT ram configurations / boards and all works.

stephen_usher
Posts: 121
Joined: Mon Nov 13, 2017 7:19 pm
Location: Oxford, UK.
Contact:

Re: NetUSBee Lite problems on TT: Any thoughts?

Post by stephen_usher » Sun Mar 11, 2018 6:48 pm

I'm wondering if it's a software issue as much as a hardware one given that the diagnostic tools can read the MAC address from ROM and the chip registers but the software used to run the ethernet (UIP) sees zeros in the MAC address.

Could it be a timing or maybe a caching issue? Though turning off the CPU cache doesn't change the problem.
Intro retro computers since before they were retro...
ZX81->Spectrum->Memotech MTX->Sinclair QL->520STM->BBC Micro->TT030->PCs & Sun Workstations.
Added code to the MiNT kernel (still there the last time I checked) + put together MiNTOS.
Collection now with added Macs, Amigas, Suns and Acorns.

Post Reply