Project: HDMI/DVI out for STFM

General discussions or ideas about hardware.
User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 1225
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Project: HDMI/DVI out for STFM

Post by rubber_jonnie » Sun Apr 07, 2019 11:07 pm

Well, I went up to the workshop tonight with all good intentions to test the DVI out board on some other machines. I hit problems though, because both of my other STFMs with Blitters have soldered in Shifters, so both were a bust.

Overall, with the time taken to disassemble/reassemble both machines, plus testing on the original boards (everything was much the same on the two other boards, One Blittered one not), I ran out of time.

The Blittered machine gave the same flicking as I swept across the menus with it on, and working fine with the Blitter off. The Non Blittered board was nice and stable as before.

So basically no further forward, but at least I know the two bare boards I have are really the only two I can test on.

So next steps will be to try the video sync line connected, and also the cap to the Glue pin 34 as we discussed. I've also just got a brand new Meanwell PSU, so although I have been using a recapped unit I'll see if a nice new clean power supply will help matters.

:(
Collector of old Atari things:
800XL + Ape Warp mod, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg) + Gotek, 1040STFM + Vortex ATOnce + Gotek, 1040STF long button floppy, 4160 STE with Gotek and ROM switcher, 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher and CosmosEx, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
Smonson
Posts: 273
Joined: Sat Oct 28, 2017 10:21 am

Re: Project: HDMI/DVI out for STFM

Post by Smonson » Sun Apr 07, 2019 11:12 pm

Thanks for taking the time to test it out! If I understand, does that mean that you've seen that black-screen-when-opening-the-menu problem on two different machines with blitters?

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 1225
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Project: HDMI/DVI out for STFM

Post by rubber_jonnie » Sun Apr 07, 2019 11:23 pm

Smonson wrote:
Sun Apr 07, 2019 11:12 pm
Thanks for taking the time to test it out! If I understand, does that mean that you've seen that black-screen-when-opening-the-menu problem on two different machines with blitters?
No, just the one machine with a Blitter has the problem (The same one as before), I don't have any other Blittered machines I can test on because they have soldered in Shifters. Sorry if that wasn't clear, I'm half asleep!
Collector of old Atari things:
800XL + Ape Warp mod, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg) + Gotek, 1040STFM + Vortex ATOnce + Gotek, 1040STF long button floppy, 4160 STE with Gotek and ROM switcher, 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher and CosmosEx, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
Smonson
Posts: 273
Joined: Sat Oct 28, 2017 10:21 am

Re: Project: HDMI/DVI out for STFM

Post by Smonson » Sun Apr 07, 2019 11:26 pm

rubber_jonnie wrote:
Sun Apr 07, 2019 11:23 pm
No, just the one machine with a Blitter has the problem (The same one as before), I don't have any other Blittered machines I can test on because they have soldered in Shifters. Sorry if that wasn't clear, I'm half asleep!
Gotcha. I didn't get a great night myself - nobody told the cat about the rules of daylight saving time.

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 1225
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Project: HDMI/DVI out for STFM

Post by rubber_jonnie » Sun Apr 07, 2019 11:31 pm

We got a new cat about 2 months ago (ours died at New Year), and he keeps meowing in my face at half 5 in the morning. I feel your pain!
Collector of old Atari things:
800XL + Ape Warp mod, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg) + Gotek, 1040STFM + Vortex ATOnce + Gotek, 1040STF long button floppy, 4160 STE with Gotek and ROM switcher, 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher and CosmosEx, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 6862
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: Project: HDMI/DVI out for STFM

Post by exxos » Sun Apr 07, 2019 11:39 pm

RJ, are they both exactly the same glitter ? I mean brand and date codes between the machine which behaves and the one which doesn't..
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 1225
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Project: HDMI/DVI out for STFM

Post by rubber_jonnie » Sun Apr 07, 2019 11:52 pm

Exxos, there is only one test machine with a Glitter, one without, and it's been the same glitter all along. I could swap the glitter out with another, I'll check the numbers.
Collector of old Atari things:
800XL + Ape Warp mod, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg) + Gotek, 1040STFM + Vortex ATOnce + Gotek, 1040STF long button floppy, 4160 STE with Gotek and ROM switcher, 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher and CosmosEx, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 1225
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Project: HDMI/DVI out for STFM

Post by rubber_jonnie » Mon Apr 08, 2019 10:43 am

Also, if I can get another of your funky PLCC adapters working (I bought 4 that failed testing, fixed one, broke one (Don't ask!) :| so have 2 left!) I could try the Blitter in the other test board I've been using. Since they are different motherboards, it could be revealing, since one is a C103253 (Currently no Blitter) and the other a C070789 which has the Blitter

It also opens up the option of testing it with different Blitters in different boards, provided the chips I have are different dates.
Collector of old Atari things:
800XL + Ape Warp mod, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg) + Gotek, 1040STFM + Vortex ATOnce + Gotek, 1040STF long button floppy, 4160 STE with Gotek and ROM switcher, 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher and CosmosEx, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

Post Reply