New a1200, how are the caps looking?

Tool suggestions, soldering tips, general useful electronics knowhow.
Post Reply
Steve
Posts: 262
Joined: Fri Sep 15, 2017 11:49 am

New a1200, how are the caps looking?

Post by Steve » Mon Apr 08, 2019 11:05 pm

Hey guys,

As you know I'm an Atari man - but I recently snagged an a1200 for a bargain. Very much looking forward to learning about this machine.
Anyways, it's all working great. I decided to just open it up to check for leaky caps etc, but they look pristine:









I'm not familiar with Amiga re-cap kits, I don't think this has been re-capped. I'm impressed with how good everything looks :)

What do you guys think? Stock factory caps?

Cheers,

Steve
Falcon ct60e 060 - 256mb ram - phantom bus and dsp accel // Atari TT - Thunder and Storm IDE 64mb ram - Lightning VME - USB LAN - Ati Mach64 2mb // Atari STM 4160 - 4MB ram - 16Mhz exxos 1.5 booster - Ultrasatan

User avatar
IngoQ
Site Admin
Site Admin
Posts: 769
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:38 am
Location: Germany

Re: New a1200, how are the caps looking?

Post by IngoQ » Tue Apr 16, 2019 11:16 am

Hiya,

yup, these are factory caps. I recommend swapping them in any case, there are a lot kits available for this. Buy from a reputable source, and replace the SMD caps for ceramic ones. When desolderding, take your time, some of these are a bit tricky. I recommend watching some of the youtube instructional videos first.

In addition, check the the caps in the power supply as well, if you want to stick with the original PSU.
Ingo :geek:

“Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away.” - Antoine de Saint-Exupéry

Steve
Posts: 262
Joined: Fri Sep 15, 2017 11:49 am

Re: New a1200, how are the caps looking?

Post by Steve » Tue Apr 16, 2019 1:02 pm

I was recommended this guide:

http://wordpress.hertell.nu/?p=464

This guy seems to really know his stuff. I bought exactly the parts he recommended, cost me about 28 quid tho, not cheap parts.
IMG_20190412_202101.jpg
IMG_20190412_202101.jpg (370.54 KiB) Viewed 307 times
I managed the recap ok, was a bit touch and go though as I almost lost two pads. I'll have to buy some PCB epoxy to make sure they're protected.

As for the PSU, I wanted to recap it but the problem is it stinks really bad of tobacco. I tried washing the case and scrubbing the parts with contact cleaner but it made no difference. So I've decided the best replacement PSU is the one made by centuriontech.eu, so I'll buy one of those.
Falcon ct60e 060 - 256mb ram - phantom bus and dsp accel // Atari TT - Thunder and Storm IDE 64mb ram - Lightning VME - USB LAN - Ati Mach64 2mb // Atari STM 4160 - 4MB ram - 16Mhz exxos 1.5 booster - Ultrasatan

Steve
Posts: 262
Joined: Fri Sep 15, 2017 11:49 am

Re: New a1200, how are the caps looking?

Post by Steve » Tue Apr 16, 2019 1:08 pm

On a side note, luckily this Amiga came with a CF fully installed with hundreds of games. But I've got no idea how to run programs or add new programs, Amiga seems so foreign. There doesn't seem to be executables like on an Atari. So I wouldn't know how to download for instance tracker software and add it to the HDD etc. Do you have any advice? Thx
Falcon ct60e 060 - 256mb ram - phantom bus and dsp accel // Atari TT - Thunder and Storm IDE 64mb ram - Lightning VME - USB LAN - Ati Mach64 2mb // Atari STM 4160 - 4MB ram - 16Mhz exxos 1.5 booster - Ultrasatan

Steve
Posts: 262
Joined: Fri Sep 15, 2017 11:49 am

Re: New a1200, how are the caps looking?

Post by Steve » Wed Apr 17, 2019 9:56 am

IngoQ wrote:
Tue Apr 16, 2019 11:16 am
IngoQ
Falcon ct60e 060 - 256mb ram - phantom bus and dsp accel // Atari TT - Thunder and Storm IDE 64mb ram - Lightning VME - USB LAN - Ati Mach64 2mb // Atari STM 4160 - 4MB ram - 16Mhz exxos 1.5 booster - Ultrasatan

User avatar
IngoQ
Site Admin
Site Admin
Posts: 769
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:38 am
Location: Germany

Re: New a1200, how are the caps looking?

Post by IngoQ » Wed Apr 17, 2019 2:51 pm

Steve wrote:
Tue Apr 16, 2019 1:08 pm
On a side note, luckily this Amiga came with a CF fully installed with hundreds of games. But I've got no idea how to run programs or add new programs, Amiga seems so foreign. There doesn't seem to be executables like on an Atari. So I wouldn't know how to download for instance tracker software and add it to the HDD etc. Do you have any advice? Thx
That's actually quite ease, just copy the folder and execute the binary. Amiga does not use name extensions to identify file types (like .exe or .tos), every file has a header instead, called Hunk. In addition, there are .info - Files (normally hidden), where additional metadata is stored, like the icon for example. You usually recognize the executable file because it has a distinct icon.
Ingo :geek:

“Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away.” - Antoine de Saint-Exupéry

Steve
Posts: 262
Joined: Fri Sep 15, 2017 11:49 am

Re: New a1200, how are the caps looking?

Post by Steve » Wed Apr 17, 2019 3:34 pm

Cheers!
Falcon ct60e 060 - 256mb ram - phantom bus and dsp accel // Atari TT - Thunder and Storm IDE 64mb ram - Lightning VME - USB LAN - Ati Mach64 2mb // Atari STM 4160 - 4MB ram - 16Mhz exxos 1.5 booster - Ultrasatan

Post Reply