Successful 1.5 booster install in STM c070243 rev H

Help & information about the V1.5 booster.
Post Reply
Steve
Posts: 263
Joined: Fri Sep 15, 2017 11:49 am

Successful 1.5 booster install in STM c070243 rev H

Post by Steve » Wed Dec 05, 2018 1:09 pm

I just finished installing the 1.5 booster in my STM. There weren't any instructions for installing it in my machine as it has no CE section on the motherboard like STFM's have. So exxos kindly gave me the following information:

"You need 3 diodes 1N4148...
Solder the "white line end" of the diode to CE (pin 20) of the 3 HI ROM's. (one diode per HI ROM)
Then the other 3 ends of the diodes, solder them all together, then that is your CE line for the booster."

There was also a 5v pullup resistor which I soldered to a diode leg near the CPU to provide 5v. I don't know the resistor value maybe Chris remembers.
IMG_20181205_113341.jpg
IMG_20181205_113341.jpg (2.54 MiB) Viewed 713 times
^ Here I wanted to install the diodes as neatly and cleanly as possible, so I opted for the rear of the motherboard rather than solder directly to the TOS pins, just in case I might swap my TOS roms one day (with all the talk of Peter Putniks improved roms etc)
IMG_20181205_114909.jpg
IMG_20181205_114909.jpg (2.43 MiB) Viewed 713 times
^ Here I managed to solder them together neatly and ran the cable through a handy hole in the PCB to the top side.
IMG_20181205_115406.jpg
IMG_20181205_115406.jpg (2.69 MiB) Viewed 713 times
^ I neatly routed the cable through the TOS roms, through a diode leg and then up underneath the CPU through it's legs and onto the CE port.
IMG_20181205_123907.jpg
IMG_20181205_123907.jpg (1.86 MiB) Viewed 713 times
^ Here I connected the booster from the CE port to 5v off a diode leg with the resistor
IMG_20181205_123914.jpg
IMG_20181205_123914.jpg (2.32 MiB) Viewed 713 times
^ Just a shot of the overall machine
IMG_20181205_123033.jpg
IMG_20181205_123033.jpg (2.57 MiB) Viewed 713 times
^ Gembench results vs a stock STM.

Overall I am really happy with the results, I also managed to re-cap the machine since I had it apart. I have a bad habit of doing too many things at once, so if I have issues I don't know what caused them :) But luckily everything was good. This must be the ultimate STM now, running at 16mhz and 4mb of ST RAM :)

Thanks for all the help Chris :)

Kind regards,

Steve
Falcon ct60e 060 - 256mb ram - phantom bus and dsp accel // Atari TT - Thunder and Storm IDE 64mb ram - Lightning VME - USB LAN - Ati Mach64 2mb // Atari STM 4160 - 4MB ram - 16Mhz exxos 1.5 booster - Ultrasatan

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 6931
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: Successful 1.5 booster install in STM c070243 rev H

Post by exxos » Wed Dec 05, 2018 1:42 pm

:bravo: :coolpics:

Thanks for posting this, will be helpful for others I'm sure! :thumbup:
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
PaulJ
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 617
Joined: Sun Apr 08, 2018 1:14 am
Location: USA

Re: Successful 1.5 booster install in STM c070243 rev H

Post by PaulJ » Wed Dec 05, 2018 2:34 pm

Nice job!

:bravo: :bravo:

User avatar
IngoQ
Site Admin
Site Admin
Posts: 769
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:38 am
Location: Germany

Re: Successful 1.5 booster install in STM c070243 rev H

Post by IngoQ » Thu Dec 06, 2018 12:07 pm

Looks very neat, congrats :) And I just love the union jack on it ;)
Ingo :geek:

“Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away.” - Antoine de Saint-Exupéry

nemox
Posts: 37
Joined: Sun Jan 27, 2019 7:37 pm

Re: Successful 1.5 booster install in STM c070243 rev H

Post by nemox » Tue Mar 19, 2019 7:00 pm

Hi.
Pls value of The 5v pullup resistor?
thanks

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 6931
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: Successful 1.5 booster install in STM c070243 rev H

Post by exxos » Tue Mar 19, 2019 7:06 pm

nemox wrote:
Tue Mar 19, 2019 7:00 pm
Pls value of The 5v pullup resistor?
Not really important, any value like 1K, 4K7, 10K, 22K will be fine.
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

Post Reply