Icky - Progress

Where Alpha builders can post pics and progress etc
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 4639
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: Icky - Progress

Post by exxos » Sun Oct 14, 2018 9:46 pm

Icky wrote:
Sun Oct 14, 2018 8:18 pm
Well floppy boots but the HDD is not recognised.
So nasty DMA is faulty then.. along with the old 1772 ? I guess its possible the RD line could have damaged the 1772 and DMA...
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
Icky
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 697
Joined: Sun Sep 03, 2017 10:57 am
Location: UK

Re: Icky - Progress

Post by Icky » Sun Oct 14, 2018 10:04 pm

exxos wrote:
Sun Oct 14, 2018 9:46 pm
Icky wrote:
Sun Oct 14, 2018 8:18 pm
Well floppy boots but the HDD is not recognised.
So nasty DMA is faulty then.. along with the old 1772 ? I guess its possible the RD line could have damaged the 1772 and DMA...
Looks that way. Now I need to find me a new DMA chip now

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 4639
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: Icky - Progress

Post by exxos » Sun Oct 14, 2018 10:08 pm

Icky wrote:
Sun Oct 14, 2018 10:04 pm
Looks that way. Now I need to find me a new DMA chip now
I will try and look through my scrapper boards this week... I need to collect chips,connectors etc for my board which seems to be getting nowhere fast :roll: , so if theres a spare you I will send it you.
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 4639
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: Icky - Progress

Post by exxos » Mon Oct 15, 2018 11:31 am

Icky, was it you who soldered the cap across the floppy power because of problems ? Thinking after the current chaos, it might be worth trying without it now...
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
Icky
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 697
Joined: Sun Sep 03, 2017 10:57 am
Location: UK

Re: Icky - Progress

Post by Icky » Mon Oct 15, 2018 12:31 pm

exxos wrote:
Mon Oct 15, 2018 11:31 am
Icky, was it you who soldered the cap across the floppy power because of problems ? Thinking after the current chaos, it might be worth trying without it now...
Yes it was me and I have taken it off during all this chaos. Things are working well without it.

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 4639
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: Icky - Progress

Post by exxos » Mon Oct 15, 2018 12:57 pm

Icky wrote:
Mon Oct 15, 2018 12:31 pm
Yes it was me and I have taken it off during all this chaos. Things are working well without it.
That's good news. Really the board should be able to run without any of the larger caps.
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
Icky
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 697
Joined: Sun Sep 03, 2017 10:57 am
Location: UK

Re: Icky - Progress

Post by Icky » Wed Oct 17, 2018 1:37 pm

So going back to my list of things to do again after all the NASTY DMA / WD1772 chaos:
  • COMPLETED - Scart Cable - flicker and bounce gone with cable update. Cable clean-up also sorted out the sound a while back
  • COMPLETED - Un-f*ck board installed
  • COMPLETED - Seeing slight noise scrolling up the screen. Modifying cable to improve grounding and shielding did not fix. Seems to be dependant on the noise of a PSU. Gone away after using one that is not so noisy.
  • COMPLETED - Keyboard / Mouse - getting key repeats and sometimes when moving mouse. ACIA area (DILs) were poor in quality so I replaced and checked the dataline patch. In addition made a smaller pin8 patch socket instead of the extension cable I created. Adding longer lines to the keyboard requires more juice to the board but repeating has gone
  • PATCHED - External Floppy Drive. Tested after patch wires in place. External floppy works. Now needs a STF REMAKE FLOPPY UN-F*CK BOARD. What this has allowed me to do is test out SpectreGCR which shows External Floppy and ROM Port is all working as expected
  • COMPLETED - RS232 - is working. Helped with DiagRom and Diag Cart but noticed it got corrupted when board has more power applied i.e. with keyboard, mouse, floppy etc board takes more amps. This has gone away with the ACIA clean up so something must of got cleaned up on the way. Turns out a patch is required - spotted by PaulJ
  • COMPLETED - ACSI - Oh wow this was an adventure. Plugged in a while back and it occasionally saw the Megafile but no drive. Now its not even seeing the Megafile. When booting with Megafile attached now at start it doesn't recognise the floppy drives. Exxos has created a WD1772 buffer board and thread on this viewtopic.php?f=19&t=1260
  • NOT STARTED - Parallel - No tests yet have realised I have no old cable or a printer to connect it to. May be one of the others can test if they have a suitable printer etc - suggestions on how to test - not explored yet.
  • COMPLETED - MIDI - Tested and working for IN & OUT
Also I have a few of my own lessons learned through this whole experience:
  • I'm rubbish at soldering as there have been a few bad joints but I did not burn myself
  • Don't use lead-free solder - I cant blame my bad soldering on lead free solder but after sanford's post viewtopic.php?f=35&t=1263 it has made me think not all my soldering faux pas are due to me. There are a lot of joints that have that fuzziness on the joints
  • For an ALPHA board use turned DILs - From my experience with the normal DILs and having to put in chips that have been taken from a donor board. Even the slightest bit of solder left on the legs can cause you to pull out the DIL socket connectors. Have had to replace WD1772 and ACIA sockets with all the pulling in and out whilst problem solving
  • Always expect the unexpected - this is a given weird sh*t happens - NASTY DMA / WD1772 as an example
  • Be prepared to break stuff - Bending pins out and back and out again. it doesn't matter how careful you are a pin will come off
  • Always check Exxos' connector wirings and pull-ups - couldn't resist that one :D
Question is what do we test next?

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 4639
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: Icky - Progress

Post by exxos » Wed Oct 17, 2018 1:45 pm

:bravo:

Blitter ;)
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

Forgottenmyname
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 578
Joined: Fri Mar 23, 2018 8:22 pm

Re: Icky - Progress

Post by Forgottenmyname » Wed Oct 17, 2018 1:54 pm

I'd get the tester out first before removing those jumpers though, as it killed one of my Glues.

But good luck.

User avatar
Icky
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 697
Joined: Sun Sep 03, 2017 10:57 am
Location: UK

Re: Icky - Progress

Post by Icky » Wed Oct 17, 2018 2:11 pm

exxos wrote:
Wed Oct 17, 2018 1:45 pm
:bravo:

Blitter ;)
Ordered socket but don't have a Blitter - they are hiding somewhere cant find one for sale anywhere

Post Reply