The TF330 is here

68030 + SDRAM + IDE

Moderator: terriblefire

8 Bit Dreams
Posts: 74
Joined: Fri Nov 09, 2018 7:12 am

Re: The TF330 is here

Post by 8 Bit Dreams » Mon Nov 26, 2018 10:35 pm

reading this i remember same issues here on german side, no chances to run a card with @25Mhz using 64MB SDRAM expansion.. may be same reason... :?

terriblefire
Moderator Team
Moderator Team
Posts: 236
Joined: Mon Aug 28, 2017 10:56 pm
Location: Glasgow, UK
Contact:

Re: The TF330 is here

Post by terriblefire » Mon Nov 26, 2018 10:39 pm

exxos wrote:
Mon Nov 26, 2018 10:20 pm
terriblefire wrote:
Mon Nov 26, 2018 10:12 pm
I agree. I've just found the CD32 very picky on this. Its actually been quite easy to get 50Mhz working. 25Mhz is not happy at all. I think its because 14.8Mhz and 25Mhz are too close together. You cant fit 2 fast cycles inside one slow cycle. Perhaps I should just fit an 80Mhz crystal instead and go with 40Mhz and be done with it.

EDIT: Amiga's dont do ARB and slow down BTW. They cycle overlap and crash. its a real PITA.
If your trying to fit 2 fast cycles inside a slower one, thats probably why slower speeds are not working. I half recall you talking to me about this before ? I think you was trying to run fast-ram cycles at the same time as "MB" cycles were happening ?

Even so, if clocks are out of sync its complicating matters as that fast clock timing is going to be a bit "hit and miss" in the lower clock domains timing.

EDIT: You probably would need a fast domain clock, I would guess 2.5 or 3x faster than the 14MHz clock to do 2 fast cycles inside a slower one. Probably like 42MHz would be needed to complete 2 full clocks reliable inside a 14MHz clocked cycle.
Yeah. 21Mhz was the lower limit for the TF530 with how I wired it up. Makes sense that this one is 42Mhz with everything x2.

About to try putting DSACK[1:0] through a 70ns delay to see if thats enough.

terriblefire
Moderator Team
Moderator Team
Posts: 236
Joined: Mon Aug 28, 2017 10:56 pm
Location: Glasgow, UK
Contact:

Re: The TF330 is here

Post by terriblefire » Tue Nov 27, 2018 7:57 am

Yeah that didn’t work. I think 25mhz mode may be a non starter. I wonder if the 28mhz motherhood signal is on the riser somewhere. That would be easy.

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 5109
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: The TF330 is here

Post by exxos » Tue Nov 27, 2018 8:35 am

You might be making things worse adding a delay. I mean 25MHz is 40ns cycle time. So you can be 40ns faster or slower than whatever you are timing it to. So adding 70ns would mean you will be 40ns+70ns = 110ns later than your expecting depending on where the cycles happen to align up.
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

terriblefire
Moderator Team
Moderator Team
Posts: 236
Joined: Mon Aug 28, 2017 10:56 pm
Location: Glasgow, UK
Contact:

Re: The TF330 is here

Post by terriblefire » Tue Nov 27, 2018 9:13 am

exxos wrote:
Tue Nov 27, 2018 8:35 am
You might be making things worse adding a delay. I mean 25MHz is 40ns cycle time. So you can be 40ns faster or slower than whatever you are timing it to. So adding 70ns would mean you will be 40ns+70ns = 110ns later than your expecting depending on where the cycles happen to align up.
Indeed. I may just give be up and use the 28mhz signal for slow running. The CPLD is already very full with the SDRAM code.

alenppc
Posts: 59
Joined: Thu Nov 08, 2018 12:59 pm

Re: The TF330 is here

Post by alenppc » Tue Nov 27, 2018 1:15 pm

Would it be possible to take the 14 mhz cpu clock @ pin 99 and multiply it thus eliminating the need for onboard crystal? This way everything runs in sync. You get 28/42 mhz speeds for the 68030 kinda like the M-Tec accelerator on the A1200.

EDIT: looks like you are already thinking along this line. NVM

terriblefire
Moderator Team
Moderator Team
Posts: 236
Joined: Mon Aug 28, 2017 10:56 pm
Location: Glasgow, UK
Contact:

Re: The TF330 is here

Post by terriblefire » Tue Nov 27, 2018 1:41 pm

I was but when Chris and I tried a clock multiplier there was an issue.. can’t remember that it was now.

terriblefire
Moderator Team
Moderator Team
Posts: 236
Joined: Mon Aug 28, 2017 10:56 pm
Location: Glasgow, UK
Contact:

Re: The TF330 is here

Post by terriblefire » Tue Nov 27, 2018 1:48 pm

To be clear this issue is completely unrelated to the SDRAM. It’s just the usual nonsense you have to deal with every time you change the clock relationships.

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 5109
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: The TF330 is here

Post by exxos » Tue Nov 27, 2018 1:57 pm

terriblefire wrote:
Tue Nov 27, 2018 1:41 pm
I was but when Chris and I tried a clock multiplier there was an issue.. can’t remember that it was now.
The PLL multiplier I tried was responding to noise and upsetting the PLL frequency. So while it worked 99% of the time just fine, it was causing random crashes as the "locked on frequency" changed... IMHO that kinda defeats the object of a PLL if it adjusts to the input frequency in real time :roll: A PLL should lock onto a signal and bloody well stop there, but I haven't found one which actually does that.. In the end I gave up screwing around with them. I probably documented all this "*somewhere* .

EDIT:

Oh and the x2 settings wasn't even reliable, it would end up at like x5 half the time. Probably if enough time and effort went into it, it could be made to work properly. But they made my "never use again list", not worth the trouble.
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

8 Bit Dreams
Posts: 74
Joined: Fri Nov 09, 2018 7:12 am

Re: The TF330 is here

Post by 8 Bit Dreams » Tue Nov 27, 2018 5:54 pm

terriblefire wrote:
Tue Nov 27, 2018 1:41 pm
I was but when Chris and I tried a clock multiplier there was an issue.. can’t remember that it was now.
This one does this task excellent:
https://www.digikey.com/product-detail/ ... ND/2005327
Have it on a 020 accelerator card

Post Reply