TF330 NVram issue

68030 + SDRAM + IDE

Moderators: terriblefire, Terriblefire Moderator

terriblefire
Moderator Team
Moderator Team
Posts: 1357
Joined: Mon Aug 28, 2017 10:56 pm
Location: Glasgow, UK
Contact:

Re: TF330 NVram issue

Post by terriblefire » Mon Aug 26, 2019 6:20 pm

Smaug wrote:
Mon Aug 26, 2019 6:14 pm
Hi, please have a look at it. We need the NV-RAM!..
It’s next on my todo list.

EDIT: it’s unlikely to work with caches on unless MMU lib is installed and an MMU capable CPU is installed.
———
I get cranky when asked to repeat myself.

terriblefire
Moderator Team
Moderator Team
Posts: 1357
Joined: Mon Aug 28, 2017 10:56 pm
Location: Glasgow, UK
Contact:

Re: TF330 NVram issue

Post by terriblefire » Mon Sep 02, 2019 7:48 pm

OK can someone generate me a file with the dump tool and post it here... i cant seem to get anywhere with this
———
I get cranky when asked to repeat myself.

go0se
Posts: 94
Joined: Sun Nov 25, 2018 7:55 pm

Re: TF330 NVram issue

Post by go0se » Mon Sep 02, 2019 10:02 pm

Installed dumpNVRAM on CF image.

Booted to CD32 splash -> NVRAM management screen. No save games present.

Loaded D/GENERATION from CD, started and saved game.

Rebooted : D/GEN saved game is present in splash NVRAM management screen

Switched off, installed 330 with no CF, booted to NVRAM management screen : D/GEN saved game is present.

Switched off,installed CF + 330, booted to workbench : dumpNVRAM reports that there are no save games present.

Switched off, removed CF card (330 still installed) power on to NVRAM management screen : D/GEN saved game is present.

Exited NVRAM management screen, entered NVRAM management screen, D/GEN save game is *missing*.

Switched off, removed 330, power on to NVRAM management screen, D/GEN save is present.

Tried to dump the NVRAM a few times without success. Also attempted to disable the 330 using the disable jumper but 030 was still reported as active. I know there's an issue with the disable jumper but am I using the right jumper settings for disable? I had both Speed*Disable jumpers (beside the IDE connector) were enabled(populated). Is that correct? as I've never had cause to use the disable jumper before.

User avatar
8 Bit Dreams
Moderator Team
Moderator Team
Posts: 398
Joined: Fri Nov 09, 2018 7:12 am
Location: Germany

Re: TF330 NVram issue

Post by 8 Bit Dreams » Mon Sep 02, 2019 10:36 pm

supaduper wrote:
Fri May 17, 2019 7:51 pm
Here is a program from Aminet to read and write the NVram... `dumpnvram` and ` restorenvram`

see if they work, tried it on mine and it comes up with program error but I think its because my nvram is corrupt


http://aminet.net/search?query=NVRAM
There is a dump tool on Aminet, You can dump and write NV RAM with it

terriblefire
Moderator Team
Moderator Team
Posts: 1357
Joined: Mon Aug 28, 2017 10:56 pm
Location: Glasgow, UK
Contact:

Re: TF330 NVram issue

Post by terriblefire » Mon Sep 02, 2019 10:38 pm

8 Bit Dreams wrote:
Mon Sep 02, 2019 10:36 pm
There is a dump tool on Aminet, You can dump and write NV RAM with it
I know.. but my CD32s dont have anything in their NVRAM. So i needs someone to dump a game slot for me with that tool
———
I get cranky when asked to repeat myself.

go0se
Posts: 94
Joined: Sun Nov 25, 2018 7:55 pm

Re: TF330 NVram issue

Post by go0se » Mon Sep 02, 2019 10:49 pm

terriblefire wrote:
Mon Sep 02, 2019 10:38 pm
8 Bit Dreams wrote:
Mon Sep 02, 2019 10:36 pm
There is a dump tool on Aminet, You can dump and write NV RAM with it
I know.. but my CD32s dont have anything in their NVRAM. So i needs someone to dump a game slot for me with that tool
If you load the CD32 version of D/GENERATION from WHDLoad and start play you can save the game immediately using the left shoulder button on the controller to bring up the save menu. That should populate a slot in the NVRAM.

Unfortunately I can't seem to get the populated slot to dump as explained above.

User avatar
8 Bit Dreams
Moderator Team
Moderator Team
Posts: 398
Joined: Fri Nov 09, 2018 7:12 am
Location: Germany

Re: TF330 NVram issue

Post by 8 Bit Dreams » Mon Sep 02, 2019 11:36 pm

You can save state also on "Pinball Illusions"
You need a CD32 joystick though, new one like KTRL32 will work also, let me know if You need one

terriblefire
Moderator Team
Moderator Team
Posts: 1357
Joined: Mon Aug 28, 2017 10:56 pm
Location: Glasgow, UK
Contact:

Re: TF330 NVram issue

Post by terriblefire » Tue Sep 03, 2019 10:53 am

I've no ability to make this file. Parking this bug for another month as there are other things to look at.

EDIT: I spent a few mins with pinball illusions. there is no way to save anything obviously to me. If you guys want this fixed post me either a file dumped by the NVDump utility or a winuae nvram file.
nvram.zip
(236 Bytes) Downloaded 5 times
———
I get cranky when asked to repeat myself.

terriblefire
Moderator Team
Moderator Team
Posts: 1357
Joined: Mon Aug 28, 2017 10:56 pm
Location: Glasgow, UK
Contact:

Re: TF330 NVram issue

Post by terriblefire » Tue Sep 03, 2019 2:11 pm

Ok i have something vaguely able to test things...

First thing you need to know is that if you want to use the NVRAM you will need either

1. A CPU with an MMU (more below)
or
2. Disable Caches.

If you go for option 1 you need to mark the region B80000 to BFFFFF as CACHINHIBIT IOSPACE

You can do this with MMULib's musetcachemode

musetcachemode ADDRESS B80000 SIZE 80000 CACHEINHIBIT

However you should probably update the MMU-Configuration. More on this when i figure it out.

Once you think you have it set up you can check it with...

muscan

6.System:MuTools> muscan
MuScan 46.1 (02.07.2016) ▒ THOR

68030 MMU detected.
MMU page size is 0x400 bytes.

Memory map:
0x00000000 - 0x001FFFFF CacheInhibit Imprecise NonSerial
0x00200000 - 0x005FFFFF Blank
0x00600000 - 0x00A7FFFF CacheInhibit I/O space
0x00A80000 - 0x00B7FFFF Blank
0x00B80000 - 0x00BFFFFF CacheInhibit I/O space
0x00C00000 - 0x00D7FFFF Blank
0x00D80000 - 0x00DFFFFF CacheInhibit I/O space
0x00E00000 - 0x00E7FFFF ROM
0x00E80000 - 0x00EFFFFF Blank
0x00F00000 - 0x00F7FFFF CacheInhibit
0x00F80000 - 0x00FFFFFF ROM
0x01000000 - 0x3FFFFFFF Blank
0x40000000 - 0x400CFFFF CopyBack
0x400D0000 - 0x400DFFFF CacheInhibit Imprecise NonSerial
0x400E0000 - 0x43FFFFFF CopyBack
0x44000000 - 0xFFFFFFFF Blank

Either way you need caches off here. Probably this will help with C2P also.
———
I get cranky when asked to repeat myself.

go0se
Posts: 94
Joined: Sun Nov 25, 2018 7:55 pm

Re: TF330 NVram issue

Post by go0se » Tue Sep 03, 2019 3:56 pm

Followed the procedure above and can now successfully dump the CD32 NVRAM using DumpNVRAM once the musetcachemode is in operation.

In case they're still required I've attached a zip containing two NVRAM dumps from the same machine, one a single save from Pinball Illusions, the other, all files that were present in the NVRAM concatenated to a single file (This is done automatically by DumpNVRAM when you choose to dump multiple saves).
Attachments
CD32_NVRAM.zip
(594 Bytes) Downloaded 4 times

Post Reply

Return to “TF330”