330 disable function bug

68030 + SDRAM + IDE

Moderators: terriblefire, Terriblefire Moderator

alenppc
Moderator Team
Moderator Team
Posts: 308
Joined: Thu Nov 08, 2018 12:59 pm

330 disable function bug

Post by alenppc » Fri May 17, 2019 2:36 pm

Some people have observed that the disable function does not work correctly. I have already spoken with Stephen about this, but I thought I'd post for the rest who may not know about this yet.

Basically, the disable function (when the jumper is removed) will fail intermittently. On certain occasions, the console will boot in 68020 mode but crash shortly after as the 68030 unexpectedly comes to life (it will get quite hot quickly).
In other occasions, both CPUs will become active at powerup, even if the jumper is removed.

I have been able to reproduce this consistently with multiple cards. I am not sure what causes it, but Stephen has devised a tentative fix that involves adding resistors. I haven't had the chance to test it yet though.

terriblefire
Moderator Team
Moderator Team
Posts: 1285
Joined: Mon Aug 28, 2017 10:56 pm
Location: Glasgow, UK
Contact:

Re: 330 disable function bug

Post by terriblefire » Fri May 17, 2019 5:18 pm

I think this is caused by a floating pin. I’ve put a big pull down on the latest TF330 order.
———
I get cranky when asked to repeat myself.

alenppc
Moderator Team
Moderator Team
Posts: 308
Joined: Thu Nov 08, 2018 12:59 pm

Re: 330 disable function bug

Post by alenppc » Sat May 18, 2019 9:35 pm

Tested the hardware fix today, but the 68030 still comes to life after a few minutes.

terriblefire
Moderator Team
Moderator Team
Posts: 1285
Joined: Mon Aug 28, 2017 10:56 pm
Location: Glasgow, UK
Contact:

Re: 330 disable function bug

Post by terriblefire » Sun May 19, 2019 12:35 am

alenppc wrote:
Sat May 18, 2019 9:35 pm
Tested the hardware fix today, but the 68030 still comes to life after a few minutes.
I will try and come up with a firmware update to latch the DISABLE state on reset.
———
I get cranky when asked to repeat myself.

User avatar
8 Bit Dreams
Moderator Team
Moderator Team
Posts: 369
Joined: Fri Nov 09, 2018 7:12 am
Location: Germany

Re: 330 disable function bug

Post by 8 Bit Dreams » Fri May 24, 2019 4:26 am

Ok,
Can confirm, disable function isn't working properly, 030 gets very hot, black or green screen

terriblefire
Moderator Team
Moderator Team
Posts: 1285
Joined: Mon Aug 28, 2017 10:56 pm
Location: Glasgow, UK
Contact:

Re: 330 disable function bug

Post by terriblefire » Fri May 24, 2019 8:29 am

I havent tested this one but if anyone wants to try out my firmware fix for the reset bug here it is..
tf330_2019_05_24_alpha.zip
(23.72 KiB) Downloaded 29 times
———
I get cranky when asked to repeat myself.

alenppc
Moderator Team
Moderator Team
Posts: 308
Joined: Thu Nov 08, 2018 12:59 pm

Re: 330 disable function bug

Post by alenppc » Sat May 25, 2019 12:14 am

I am getting no change in behaviour... both with the hw fixed and the regular cards... Can anyone else try this?

User avatar
supaduper
Posts: 155
Joined: Thu Nov 08, 2018 12:05 pm

Re: 330 disable function bug

Post by supaduper » Sat May 25, 2019 7:01 am

Already have and reported the same as you to Steve yesterday

theq
Posts: 25
Joined: Tue Dec 18, 2018 7:16 pm

Re: 330 disable function bug

Post by theq » Sat May 25, 2019 10:11 am

With disable function you mean removing the jumper that makes this thing tick?
If so, how would I see if the 330 suddenly starts ticking again, by a hang/restart?

Reason why I'm asking is that I have removed the jumper and played one (1) game (Cannon Fodder) continuously for 1,5 hours without any problems. Didn't reset or try any other games with the power on, though.

And, mind me for asking, why have a disable "switch" anyhow? The other expansions like SX-32 don't have it. You would just remove the card to revert to vanilla state.

terriblefire
Moderator Team
Moderator Team
Posts: 1285
Joined: Mon Aug 28, 2017 10:56 pm
Location: Glasgow, UK
Contact:

Re: 330 disable function bug

Post by terriblefire » Sat May 25, 2019 11:23 am

Its to save wear on the edge connectors.

The disable function doesnt just stop the thing "ticking" it switches from holding the 020 inactive to holding the 030 inactive. My guess is some noise is causing an issue.
———
I get cranky when asked to repeat myself.

Post Reply