DiagROM for ST

DiagROM software & help

Moderators: terriblefire, Terriblefire Moderator

User avatar
PaulJ
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 807
Joined: Sun Apr 08, 2018 1:14 am
Location: USA

Re: DiagROM for ST

Post by PaulJ » Tue Feb 12, 2019 4:57 pm

Try another one just to make sure.. :D

User avatar
PhilC
Moderator
Moderator
Posts: 2021
Joined: Fri Mar 23, 2018 8:22 pm

Re: DiagROM for ST

Post by PhilC » Tue Feb 12, 2019 5:50 pm

PaulJ wrote:
Tue Feb 12, 2019 4:57 pm
Try another one just to make sure.. :D
I best go buy another 4 then as all my 27c010s are TI.
If it ain't broke, test it to Destruction.

User avatar
PaulJ
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 807
Joined: Sun Apr 08, 2018 1:14 am
Location: USA

Re: DiagROM for ST

Post by PaulJ » Tue Feb 12, 2019 6:43 pm

Not that China is the issue but I ordered new ones from mouser. Its just happens that every time I get bitten by something wierd it comes from China.

JezC
Posts: 145
Joined: Mon Aug 28, 2017 11:44 pm

Re: DiagROM for ST

Post by JezC » Sun May 26, 2019 3:22 pm

I've a couple of STFMs which don't boot to the desktop & thought that DiagROM might be a good way to try & see what needed doing.

I don't currently have any option but to fit the ROMs in place of the current TOS ROMs.
The boards have 2 ROMs fitted, TOS 1.02.

I have some 27c256 EPROMs (6x 250ns, 2x 150ns) plus a pair of 27c512s kindly supplied by RJ & was wondering if there is a build of DiagROM which will fit into these to diagnose the issues.

Is there a suitable image available for programming into any of the above?

DoG
Posts: 134
Joined: Sat Apr 07, 2018 12:26 pm

Re: DiagROM for ST

Post by DoG » Sun May 26, 2019 4:07 pm

JezC wrote:
Sun May 26, 2019 3:22 pm
...I have some 27c256 EPROMs (6x 250ns, 2x 150ns) plus a pair of 27c512s kindly supplied by RJ & was wondering if there is a build of DiagROM which will fit into these to diagnose the issues.

Is there a suitable image available for programming into any of the above?
You got the github link in the first post. But I'm nice so here you go. Just get the hi and lo of the DiagRom for ST and pop them into the STfm instead of TOS 1.02.

I downloaded the DiagRom cart version and burnt it. Then put them in a cart. So never tried the above but it should work.

JezC
Posts: 145
Joined: Mon Aug 28, 2017 11:44 pm

Re: DiagROM for ST

Post by JezC » Sun May 26, 2019 5:20 pm

Thanks for the reply.

When I downloaded the binaries for the ST they appeared to be just too big to fit in a pair of 27c512 - probably just a few K with a couple of strings and a couple of blocks of constant data values so I was hoping there might be a smaller image that would fit in the pair of 512k bit EPROMs I have available.

Slim chance probably, but I felt it worth asking.

Maybe the cart version is smaller? I don't have a board to use the cart versions directly or I'd give that a go.

DoG
Posts: 134
Joined: Sat Apr 07, 2018 12:26 pm

Re: DiagROM for ST

Post by DoG » Sun May 26, 2019 5:42 pm

Yeah. Now that you mention it, the cart version is 128Kbyte (2 pieces of 64Kbyte roms).

But TOS 1.04 and below is 192Kbyte just like the DiagRom for ST is. Your 27C512 only fits 512Kbit (64Kbyte) so it won't fit as you said. You could split the DiagRom in 6 parts and burn it on your 27C256 (32Kbyte). You have to move threee solder pads on the main STfm board though.

EDIT: Not all STfm version boards have those three solder pads. So maybe not a smart option for your broken boards.

JezC
Posts: 145
Joined: Mon Aug 28, 2017 11:44 pm

Re: DiagROM for ST

Post by JezC » Mon May 27, 2019 10:44 am

Hmm, sounds like what I really want is a build with the same image size as the cart version but as a replacement for the existing TOS ROMs.

Then I could program up the 27c512s and replace the existing ROMs to diagnose & fix the faults, then re-fit the original ROMs or even upgrade to 1.04 at some point.

Thanks again for the info...gives me some ideas to work towards.

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 8486
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: DiagROM for ST

Post by exxos » Mon May 27, 2019 10:46 am

JezC wrote:
Sun May 26, 2019 5:20 pm
When I downloaded the binaries for the ST they appeared to be just too big to fit in a pair of 27c512 -

A "pair" of ST ROM's is 27C1001 not 512... I have had diagrom running on a ST in place of the OS ROM's just fine.
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

Post Reply

Return to “DiagROM”