ST-IDE-ROM Dev Board v1 - BETA Testers

Related information and WIP etc
User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 2002
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: ST-IDE-ROM Dev Board v1 - BETA Testers

Post by rubber_jonnie » Thu Mar 12, 2020 11:28 am

exxos wrote:
Thu Mar 12, 2020 11:23 am
rubber_jonnie wrote:
Thu Mar 12, 2020 11:16 am
@exxos I may drop UWE a note later then, see what he says. Are you able to test with ACSI? I'd need to do a bit of setup first as my CosmosEx is currently using PPs driver.
I find it best normally not to email him about problems :lol: :roll:

I have an idea what it might be, but something has decided to die meanwhile :roll:
@exxos :lolbig: Ok I will hold off until you've had a chance to repair what's died and test out your theory :)
Collector of old Atari things:
800XL + Ultimate 1MB, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k +APE Warp) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg), 1040STF long button floppy, 2x 1040 STFMs + Gotek, 2x 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher, Mega ST1, Mega ST4, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 9597
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: ST-IDE-ROM Dev Board v1 - BETA Testers

Post by exxos » Thu Mar 12, 2020 11:35 am

Seems my CF adapter is iffy :roll:

Anyway...

IMG_4957.JPG
IMG_4957.JPG (52.52 KiB) Viewed 427 times

:girldance: :girldance:
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 2002
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: ST-IDE-ROM Dev Board v1 - BETA Testers

Post by rubber_jonnie » Thu Mar 12, 2020 11:37 am

@exxos Yeah, dodgy CF adapters seem to be a thing now, I have 2 that don't work at all with the IDE interface, the other gives the slow result. Not sure if I got the same result with a real HDD, I can't recall.
Collector of old Atari things:
800XL + Ultimate 1MB, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k +APE Warp) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg), 1040STF long button floppy, 2x 1040 STFMs + Gotek, 2x 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher, Mega ST1, Mega ST4, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 9597
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: ST-IDE-ROM Dev Board v1 - BETA Testers

Post by exxos » Thu Mar 12, 2020 11:42 am

rubber_jonnie wrote:
Thu Mar 12, 2020 11:37 am
@exxos Yeah, dodgy CF adapters seem to be a thing now, I have 2 that don't work at all with the IDE interface, the other gives the slow result. Not sure if I got the same result with a reak HDD, I can't recall.
It seems to be the CF itself where it plugs into the adapter that seems to be dodgy. I will give it a blast with contact cleaner later.
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 2002
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: ST-IDE-ROM Dev Board v1 - BETA Testers

Post by rubber_jonnie » Thu Mar 12, 2020 11:52 am

exxos wrote:
Thu Mar 12, 2020 11:42 am

It seems to be the CF itself where it plugs into the adapter that seems to be dodgy. I will give it a blast with contact cleaner later.
@exxos The problem I have with my 2 CF2IDE adapters, and I have an IDE2SD adapter that does the same, is that they don't power up when connected to the IDE interface. They have power, and I have tried a separate IDE to 44 pin adapter too, and just no power. But they work with a USB to IDE adapter on my PC. No idea why.
Collector of old Atari things:
800XL + Ultimate 1MB, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k +APE Warp) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg), 1040STF long button floppy, 2x 1040 STFMs + Gotek, 2x 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher, Mega ST1, Mega ST4, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 9597
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: ST-IDE-ROM Dev Board v1 - BETA Testers

Post by exxos » Thu Mar 12, 2020 4:18 pm

I have been doing a little bit of fiddling with the LED... I was thinking with the speed that this is switching at it probably does not even need the resistor on it...


This one is pulsing 50ns high/low 3 times and if this brightness on the left-hand LED... The off-time is somewhere around 750ns.. I think it is slightly brighter than the right-hand LED..

IMG_4959.JPG
IMG_4959.JPG (104.69 KiB) Viewed 407 times
IMG_4960.JPG
IMG_4960.JPG (96.29 KiB) Viewed 407 times


In this test I was just pulsing 50ns high once... And it is noticeably dimmer than before...

IMG_4958.JPG
IMG_4958.JPG (110.34 KiB) Viewed 407 times

I was using XFERRATE to make the LED stay on continuously during these tests.

EDIT:
I ran the same test with the on-board LED which goes via the 1K resistor, and that one is barely visible now, so I think the pulsing seems okay.
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 9597
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: ST-IDE-ROM Dev Board v1 - BETA Testers

Post by exxos » Fri Mar 13, 2020 1:40 pm

I ordered (I think 25) PLDs yesterday which have just arrived..

I'm going to see if I can program these today and test them out. Then hopefully I can get the PCB & PLD bagged up ready for stock.

As some people have no doubt noticed, I started doing a install page here... viewtopic.php?f=81&t=2581 I have yet to include modifications as my board has been hacked about rather a lot currently in preparation for a future run of boards. So need to actually documented properly which modifications are actually needed for the R1C boards.
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 2002
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: ST-IDE-ROM Dev Board v1 - BETA Testers

Post by rubber_jonnie » Fri Mar 13, 2020 3:26 pm

@exxos Looking forward to these as I want to have IDE in my Mega 1 without chopping off the case leg!!
Collector of old Atari things:
800XL + Ultimate 1MB, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k +APE Warp) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg), 1040STF long button floppy, 2x 1040 STFMs + Gotek, 2x 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher, Mega ST1, Mega ST4, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 9597
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: ST-IDE-ROM Dev Board v1 - BETA Testers

Post by exxos » Fri Mar 13, 2020 4:19 pm

25 PCB & PLD only, now in stock.

https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/#0171
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
PhilC
Moderator
Moderator
Posts: 2503
Joined: Fri Mar 23, 2018 8:22 pm

Re: ST-IDE-ROM Dev Board v1 - BETA Testers

Post by PhilC » Fri Mar 13, 2020 4:22 pm

Cool, will place an order later on.
If it ain't broke, test it to Destruction.

Post Reply

Return to “MONGREL EDITION DEVELOPMENT & INFO”