TF1260 CPLD PROBLEM

News & updates for the upcoming 68060 accelerator

Moderators: terriblefire, Terriblefire Moderator

User avatar
kulamario
Posts: 225
Joined: Fri Nov 29, 2019 7:20 pm
Location: Greystones

TF1260 CPLD PROBLEM

Post by kulamario » Thu Nov 25, 2021 9:59 pm

Welcome
I already soldered a few of these 1260 cards but I must say that I have huge problems
there is something that is happening inexplicable to me
I solder two cpld to 1260 cpld bus heats up terribly card does not work
now transplanting this cpld to 1230 and everything works as it should
why is this happening?
does 1260 have any special requirements for cpld?
I can not explain that
I will add that I have over 10 pieces of such cpld
for the test I bought 4 pcs in the mouser XC95288XL-10TQG144C

I suspect that Stephen twisted these chips so that he takes out of them everything he can give and maybe even more hehehe
Chinese cpld from utsource just can't do it

Danoo
Posts: 194
Joined: Wed Jan 29, 2020 1:25 pm
Location: Queensland, Australia

Re: TF1260 CPLD PROBLEM

Post by Danoo » Fri Nov 26, 2021 9:17 am

Yes the CPLDs on my own 1260 (@alenppc built) run quite warm 40-50 C. Still works fine at 75Mhz, will eventually get around to putting some passive heatsinks on those chips one day ;). Stephen did indicate they were being pushed to the limit in a earlier post in one of the threads.
Life is really simple, but we insist on making it complicated - Confucius

markus0321
Posts: 30
Joined: Sat Dec 19, 2020 11:42 am

Re: TF1260 CPLD PROBLEM

Post by markus0321 » Fri Nov 26, 2021 2:12 pm

Well, I saw this post, but I didn't think it would show that every good chip would work. For me it looks like this:
I made four TF1260 boards for my own needs and managed to get three up and running. While each started, the behavior was different, as if each had its own problems. I had to change the CPLD every time. In the end, on the 4th, I didn't manage to start at all and I didn't know what could be wrong with it, because I already checked everything that came to my mind.
And after all the work I had 16 CPLDs "out of order" and I thought it was the fault of bad quality integrated circuits.
Yesterday I soldered one of them to TF1230 and it turns out that it works!
So, only TF1260 did not work properly. or they must be somehow specially paired to the TF1260.
It's a bit weird. What do you think is CPLD's fault or is there a problem with the PCB?

terriblefire
Moderator Team
Moderator Team
Posts: 4616
Joined: Mon Aug 28, 2017 10:56 pm
Location: Glasgow, UK

Re: TF1260 CPLD PROBLEM

Post by terriblefire » Fri Nov 26, 2021 2:33 pm

Nothing like this has been reported by the builders. Most likely explanation is bad soldering or bad pcb.

I presume people are checking power and ground arent shorted before they start soldering. Sometimes the preassembled caps can be bad or shorted with solder.
———
"It is not necessarily a supply voltage at no load, but the amount of current it can provide when touched that
indicates how much hurting you shall receive."

User avatar
arkadiusz.makarenko
Moderator Team
Moderator Team
Posts: 1122
Joined: Wed Jun 19, 2019 7:36 am
Location: Edinburgh

Re: TF1260 CPLD PROBLEM

Post by arkadiusz.makarenko » Fri Nov 26, 2021 6:04 pm

I think with outgoing chip shortage, quality of parts available might be rapidly deteriorating.
Do not trust people. They are capable of greatness.
~ Stanislaw Lem

User avatar
kulamario
Posts: 225
Joined: Fri Nov 29, 2019 7:20 pm
Location: Greystones

Re: TF1260 CPLD PROBLEM

Post by kulamario » Sun Nov 28, 2021 12:08 pm

I found the cause of the cpld bus boiling
NB3N3020DTG with 25pcs only 15pcs I had good ones and this was what caused the cpld to heat up horribly
unfortunately, it was hard to track as every other chip is damaged
but it worked

terriblefire
Moderator Team
Moderator Team
Posts: 4616
Joined: Mon Aug 28, 2017 10:56 pm
Location: Glasgow, UK

Re: TF1260 CPLD PROBLEM

Post by terriblefire » Sun Nov 28, 2021 12:26 pm

kulamario wrote:
Sun Nov 28, 2021 12:08 pm
I found the cause of the cpld bus boiling
NB3N3020DTG with 25pcs only 15pcs I had good ones and this was what caused the cpld to heat up horribly
unfortunately, it was hard to track as every other chip is damaged
but it worked
I get these from RS. I wouldnt trust PLLs from ebay.
———
"It is not necessarily a supply voltage at no load, but the amount of current it can provide when touched that
indicates how much hurting you shall receive."

User avatar
kulamario
Posts: 225
Joined: Fri Nov 29, 2019 7:20 pm
Location: Greystones

Re: TF1260 CPLD PROBLEM

Post by kulamario » Sun Nov 28, 2021 1:18 pm

Oh no
I not buy on aliexpres or ebay
Utsource and mouser

terriblefire
Moderator Team
Moderator Team
Posts: 4616
Joined: Mon Aug 28, 2017 10:56 pm
Location: Glasgow, UK

Re: TF1260 CPLD PROBLEM

Post by terriblefire » Sun Nov 28, 2021 2:36 pm

kulamario wrote:
Sun Nov 28, 2021 1:18 pm
Oh no
I not buy on aliexpres or ebay
Utsource and mouser
UTSource is worse than ebay.
———
"It is not necessarily a supply voltage at no load, but the amount of current it can provide when touched that
indicates how much hurting you shall receive."

chucky
Posts: 79
Joined: Sun Jan 13, 2019 8:42 pm

Re: TF1260 CPLD PROBLEM

Post by chucky » Sun Nov 28, 2021 2:52 pm

I bought PLLs from utsourece. I think 40% was crap

Post Reply

Return to “TF360”