Video driver thoughts

All information relating to the Alpha plus all the WIP threads etc.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 11269
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
YouTube: https://www.youtube.com/user/exxosuk
Contact:

Re: Video driver thoughts

Post by exxos » Thu Nov 29, 2018 8:36 pm

I don't think I have anything which could do that, I have pretty much zero software here other than GB6 :(
https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
sandord
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 619
Joined: Mon Aug 13, 2018 10:08 pm
Location: The Netherlands
Contact:

Re: Video driver thoughts

Post by sandord » Thu Nov 29, 2018 8:43 pm

exxos wrote:
Thu Nov 29, 2018 8:36 pm
I don't think I have anything which could do that, I have pretty much zero software here other than GB6 :(
Here's a copy of CrackArt. There's a test.ca1 file in the root.
Attachments
CRACKART.zip
(244.44 KiB) Downloaded 38 times

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 11269
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
YouTube: https://www.youtube.com/user/exxosuk
Contact:

Re: Video driver thoughts

Post by exxos » Thu Nov 29, 2018 8:46 pm

There is this test...

Second test is very interesting..


https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 11269
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
YouTube: https://www.youtube.com/user/exxosuk
Contact:

Re: Video driver thoughts

Post by exxos » Thu Nov 29, 2018 9:04 pm

The plot thickens...

It seems to me it is the white border which is where things start to go wrong.. I have no idea why...

And I seriously cannot work out how to change colour in this package! I want neochome.. must have it somewhere...


IMG_3618.JPG
IMG_3618.JPG (135.69 KiB) Viewed 1070 times
IMG_3619.JPG
IMG_3619.JPG (58.32 KiB) Viewed 1070 times
IMG_3620.JPG
IMG_3620.JPG (48.38 KiB) Viewed 1070 times
IMG_3621.JPG
IMG_3621.JPG (59.8 KiB) Viewed 1070 times
https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
Icky
Moderator
Moderator
Posts: 2317
Joined: Sun Sep 03, 2017 10:57 am
Location: UK
YouTube: https://tinyurl.com/yals4a3k
Contact:

Re: Video driver thoughts

Post by Icky » Thu Nov 29, 2018 9:05 pm

So I just hooked up the RGB from the DAC board through the existing drivers on the mother board on D4, D5 & D6 on the RED connector side and then the point to the transistor.

Screen Shot 2018-11-29 at 21.02.38.png
Screen Shot 2018-11-29 at 21.02.38.png (34.81 KiB) Viewed 1070 times

On the red label side it was very dark but it did have the white border and there wasn't any purple waves.

On the transistor side it was displaying the same black screen with slight white on the TOS message.

One thing I noticed is the RED label side is also connected to BLANK on the MB.

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 11269
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
YouTube: https://www.youtube.com/user/exxosuk
Contact:

Re: Video driver thoughts

Post by exxos » Thu Nov 29, 2018 9:08 pm

Icky wrote:
Thu Nov 29, 2018 9:05 pm
One thing I noticed is the RED label side is also connected to BLANK on the MB.
Maybe that is a clue :shrug:

Can you post a image of what you are seeing ?
https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
sandord
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 619
Joined: Mon Aug 13, 2018 10:08 pm
Location: The Netherlands
Contact:

Re: Video driver thoughts

Post by sandord » Thu Nov 29, 2018 9:09 pm

exxos wrote:
Thu Nov 29, 2018 9:04 pm
The plot thickens...
It seems to me it is the white border which is where things start to go wrong.. I have no idea why...
That is interesting. Surely the amount of white is a lot lower in the picture I posted.

And this explains why Magic Pockets ran fine, black border!
exxos wrote:
Thu Nov 29, 2018 9:04 pm
And I seriously cannot work out how to change colour in this package! I want neochome.. must have it somewhere...
While viewing the picture, press space and click on the first square on the left. Then put all 3 sliders on the right to their max.

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 11269
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
YouTube: https://www.youtube.com/user/exxosuk
Contact:

Re: Video driver thoughts

Post by exxos » Thu Nov 29, 2018 9:17 pm

It's definitely the border (had to change to noechrome sorry! ) As soon as any colour goes into the border things really start to mess up..

So maybe the blanking is needed something to happen with the monitor itself ?

@ Icky, I wonder if you can try the normal RGB circuit, but lift out the BLACKing didoes D1,D2,D3 ?



EDIT:

hmmm


In raster scan equipment, an image is built up by scanning an electron beam from left to right across a screen to produce a visible trace of one scan line, reducing the brightness of the beam to zero (horizontal blanking), moving it back as fast as possible to the left of the screen at a slightly lower position (the next scan line), restoring the brightness, and continuing until all the lines have been displayed and the beam is at the bottom right of the screen. Its intensity is then reduced to zero again (vertical blanking), and it is rapidly moved to the top left to start again, creating the next Film frame.

I could understand it with a CRT..... As may be electron be as it moves from right to left still producing some colour is why the BLANKing is done.. But I do not get why this would happen on a LCD.
https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
Icky
Moderator
Moderator
Posts: 2317
Joined: Sun Sep 03, 2017 10:57 am
Location: UK
YouTube: https://tinyurl.com/yals4a3k
Contact:

Re: Video driver thoughts

Post by Icky » Thu Nov 29, 2018 9:23 pm

exxos wrote:
Thu Nov 29, 2018 9:17 pm
@ Icky, I wonder if you can try the normal RGB circuit, but lift out the BLACKing didoes D1,D2,D3 ?
Just in the process of getting the video uploaded of the motherboard driver circuit in play.

Then I may get time to lift the blanking diodes - non-Atari duties are calling tonight.

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 11269
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
YouTube: https://www.youtube.com/user/exxosuk
Contact:

Re: Video driver thoughts

Post by exxos » Thu Nov 29, 2018 9:35 pm

I'm half thinking about bodge solution for this...

The only way I think we could implement blanking is to tie the analogue RGB inputs to 0V, and links the blanking signal to the analogue/digital select line on the DAC...

So the idea would be that when Blanking is active, it switches the RGB drivers to 0V....

This would basically emulate what the ST circuit is doing..
https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

Post Reply

Return to “ALPHA DEVELOPMENT INFO”