kodak80 H4 build (x2)

Topic for users to share their building progress.
User avatar
Icky
Moderator
Moderator
Posts: 1560
Joined: Sun Sep 03, 2017 10:57 am
Location: UK

Re: kodak80 H4 build (x2)

Post by Icky » Sat Nov 30, 2019 10:41 am

@kodak80 , I think @exxos may be right but could be the angle of the pic. I had a very small hairline solder bridge short on my SN74LVC1G11DBVR on the bottom right :)

kodak80
Posts: 152
Joined: Sat Oct 21, 2017 1:14 am
Location: Brisbane, Australia
Contact:

Re: kodak80 H4 build (x2)

Post by kodak80 » Sat Nov 30, 2019 11:41 am

It looks okay to me.
D4CCD9BD-002D-428D-93A9-06A9E047C092.jpeg
D4CCD9BD-002D-428D-93A9-06A9E047C092.jpeg (248.02 KiB) Viewed 95 times
Atari Falcon 030 | Atari 1040 STE | Atari 1040 STFM | Atari 1040 STF | Kryoflux & Supercard Pro Flux boards
Admin of Atari ST Review Magazine Archive: http://www.chillichai.com/atari-st-review

User avatar
Icky
Moderator
Moderator
Posts: 1560
Joined: Sun Sep 03, 2017 10:57 am
Location: UK

Re: kodak80 H4 build (x2)

Post by Icky » Sat Nov 30, 2019 12:38 pm

kodak80 wrote:
Sat Nov 30, 2019 11:41 am
It looks okay to me.
Must of been the angle of the other pic :)

kodak80
Posts: 152
Joined: Sat Oct 21, 2017 1:14 am
Location: Brisbane, Australia
Contact:

Re: kodak80 H4 build (x2)

Post by kodak80 » Sun Dec 01, 2019 1:45 am

Okay, first board is built apart from external connectors. Have a Falcon 4mb RAM board to fit and also a 4mb SIMM so I can test both options (not at the same time though).

Still need to run through the fixes as well.
78600DE9-C0F9-41E6-B0FF-BB6C44E7BB38.jpeg
78600DE9-C0F9-41E6-B0FF-BB6C44E7BB38.jpeg (362.16 KiB) Viewed 78 times
F0EF307A-1886-45F3-9E12-82FCD68ACE67.jpeg
F0EF307A-1886-45F3-9E12-82FCD68ACE67.jpeg (343.27 KiB) Viewed 78 times
172FBD55-E7EB-48E5-9016-59E13D068F54.jpeg
172FBD55-E7EB-48E5-9016-59E13D068F54.jpeg (383.66 KiB) Viewed 78 times
C592F489-0525-4FC1-A58B-3C8E21B1E7EA.jpeg
C592F489-0525-4FC1-A58B-3C8E21B1E7EA.jpeg (445.54 KiB) Viewed 78 times
10EFAAAB-4691-484E-91CA-7CB46B17D27D.jpeg
10EFAAAB-4691-484E-91CA-7CB46B17D27D.jpeg (423.14 KiB) Viewed 78 times
Atari Falcon 030 | Atari 1040 STE | Atari 1040 STFM | Atari 1040 STF | Kryoflux & Supercard Pro Flux boards
Admin of Atari ST Review Magazine Archive: http://www.chillichai.com/atari-st-review

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 8547
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: kodak80 H4 build (x2)

Post by exxos » Sun Dec 01, 2019 2:09 am

Looking good :thumbup:
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

kodak80
Posts: 152
Joined: Sat Oct 21, 2017 1:14 am
Location: Brisbane, Australia
Contact:

Re: kodak80 H4 build (x2)

Post by kodak80 » Sun Dec 01, 2019 2:27 am

After taking the photos I found that the 74LS02 IC had a bent pin not in the socket so this is now fixed.

I have socketed the 32mhz OSC for now using 4 individual female pins which allows me the flexibility of using a cheap 32.0mhz OSC for initial testing and can change over to the proper OSC once I know the system boots. With this setup, the OSC just misses the PSU metal plate so will need to cover the OSC when powered on. Would it cause issues if the OSC metal case touches the PSU metal plate and is grounded?

I am thinking that I will stick with the 13 pin din video port. @exxos and @Icky Any benefits on using the VGA port instead? I guess it will be hard to swap these once one is soldered in.
Atari Falcon 030 | Atari 1040 STE | Atari 1040 STFM | Atari 1040 STF | Kryoflux & Supercard Pro Flux boards
Admin of Atari ST Review Magazine Archive: http://www.chillichai.com/atari-st-review

kodak80
Posts: 152
Joined: Sat Oct 21, 2017 1:14 am
Location: Brisbane, Australia
Contact:

Re: kodak80 H4 build (x2)

Post by kodak80 » Sun Dec 01, 2019 2:35 am

posting.php?mode=quote&f=78&p=29092
@exxos and @Icky Just wondering the best option for the BGACK PULLUP fix if the expansion port sockets are not installed?

Edit: here is the fix applied to the PLCC CPU socket along with the DTACK fix.
7E32BB05-8658-4988-BEB2-A7DF8DA4A903.jpeg
7E32BB05-8658-4988-BEB2-A7DF8DA4A903.jpeg (469.91 KiB) Viewed 71 times
Atari Falcon 030 | Atari 1040 STE | Atari 1040 STFM | Atari 1040 STF | Kryoflux & Supercard Pro Flux boards
Admin of Atari ST Review Magazine Archive: http://www.chillichai.com/atari-st-review

kodak80
Posts: 152
Joined: Sat Oct 21, 2017 1:14 am
Location: Brisbane, Australia
Contact:

Re: kodak80 H4 build (x2)

Post by kodak80 » Sun Dec 01, 2019 3:37 am

Okay, fitted the 13 pin din video connector (not yet soldered in but fairly sure the pins are all connected to the board) along with the Falcon 4mb RAM card and powered on......

White screen, same as @derkom. I have a known working Exxos 1.02/1.04 TOS ROM from one of my Alpha boards in place so it is not this that is the issue.
3968ADC1-9F0F-485D-9360-80AE62396837.jpeg
3968ADC1-9F0F-485D-9360-80AE62396837.jpeg (437.6 KiB) Viewed 69 times
Blitter jumpers are connected as I do not have a blitter in the socket yet. All jumpers as per @Icky guide.

No floppy access attempt. Do not have one connected at the moment though.

Also tried with a 4mb SIMM instead of the Falcon RAM card but the boot up was the same white screen.

At least there was no magic smoke so not unhappy with where I am at the moment and may have to wait for more skilled builders to get to booting their boards. :D
Atari Falcon 030 | Atari 1040 STE | Atari 1040 STFM | Atari 1040 STF | Kryoflux & Supercard Pro Flux boards
Admin of Atari ST Review Magazine Archive: http://www.chillichai.com/atari-st-review

User avatar
PhilC
Moderator
Moderator
Posts: 2032
Joined: Fri Mar 23, 2018 8:22 pm

Re: kodak80 H4 build (x2)

Post by PhilC » Sun Dec 01, 2019 7:45 am

Well done for getting this far so quickly.

Sounds like itll be an easy fix once someone finds it.
If it ain't broke, test it to Destruction.

kodak80
Posts: 152
Joined: Sat Oct 21, 2017 1:14 am
Location: Brisbane, Australia
Contact:

Re: kodak80 H4 build (x2)

Post by kodak80 » Sun Dec 01, 2019 8:02 am

Thanks @PhilC I did seem to power through this one compared to the Alpha board.

Still scary turning on the power though.
Atari Falcon 030 | Atari 1040 STE | Atari 1040 STFM | Atari 1040 STF | Kryoflux & Supercard Pro Flux boards
Admin of Atari ST Review Magazine Archive: http://www.chillichai.com/atari-st-review

Post Reply

Return to “MONGREL H4 USER BUILDS”