RJ's Attempt. Maybe he's going to finish this time!

Topic for users to share their building progress.
User avatar
PhilC
Moderator
Moderator
Posts: 2539
Joined: Fri Mar 23, 2018 8:22 pm

Re: RJ's Attempt. Maybe he's going to finish this time!

Post by PhilC » Sat Feb 15, 2020 2:36 pm

Might be worth trying Diagrom now as it could simply be a ram fault etc
If it ain't broke, test it to Destruction.

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 9667
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: RJ's Attempt. Maybe he's going to finish this time!

Post by exxos » Sat Feb 15, 2020 2:49 pm

You have got the bodge wire done under the CPU I assume ?
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 2041
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: RJ's Attempt. Maybe he's going to finish this time!

Post by rubber_jonnie » Sat Feb 15, 2020 4:46 pm

exxos wrote:
Sat Feb 15, 2020 2:49 pm
You have got the bodge wire done under the CPU I assume ?
I presume you mean for DTACK? I've done all the fixes here: viewtopic.php?f=78&t=2335#p28958 bar the DMA resistor swapout, but I'm not getting that far.

It looks awfully similar to the Mega4 TBH, which is in some respects easier to troubleshoot, and in others the H4 is easier.

What I can say is that when I plug in the diag cart, the ROM LED does not illuminate during boot like on a working machine, and if I select EMUTOS on the diag cart, the LED for that does not illuminate either.

On a working machine the red ROM LED lights and boots to diags, and with EMUTOS selected both LEDs light and the blue one for EMUTOS flickers as it seems to be accessed.

It seems to me that the ROM is inacessible and can't be read, so the CPU is sitting there, probably in a halted state, but I need to check those pins to see what they're doing.
Collector of old Atari things:
800XL + Ultimate 1MB, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k +APE Warp) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg), 1040STF long button floppy, 2x 1040 STFMs + Gotek, 2x 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher, Mega ST1, Mega ST4, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 9667
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: RJ's Attempt. Maybe he's going to finish this time!

Post by exxos » Sat Feb 15, 2020 5:00 pm

No idea what LEDs your referring to... But if you remove the H4 CPU You can do what I suggested with your mega..
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 2041
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: RJ's Attempt. Maybe he's going to finish this time!

Post by rubber_jonnie » Sat Feb 15, 2020 5:20 pm

exxos wrote:
Sat Feb 15, 2020 5:00 pm
No idea what LEDs your referring to... But if you remove the H4 CPU You can do what I suggested with your mega..
On the diag cart I have it has 2 LEDs. A red one that indicates the selected ROM is being accessed, and a blue one that flickers like a drive busy light when the EMUTOS image is enabled. They are quite useful.

And yes, I'm going to try what you suggested on both the H4 and Mega. I know the Mega has a good CPU now, and that the ROMS are good too, and it also seems the CPU is driving /HALT low, not the mainboard. I've posted on the other thread about the Mega.

The H4 is behaving vary similarly though.
Collector of old Atari things:
800XL + Ultimate 1MB, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k +APE Warp) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg), 1040STF long button floppy, 2x 1040 STFMs + Gotek, 2x 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher, Mega ST1, Mega ST4, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 9667
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: RJ's Attempt. Maybe he's going to finish this time!

Post by exxos » Sat Feb 15, 2020 5:21 pm

rubber_jonnie wrote:
Sat Feb 15, 2020 5:20 pm
On the diag cart I have it has 2 LEDs. A red one that indicates the selected ROM is being accessed, and a blue one that flickers like a drive busy light when the EMUTOS image is enabled. They are quite useful.
It that something you added ? I was going to add them on my carts, but the LED being driven from the ROM lines just prevented the cart from booting. I didn't want to add a buffer just for that, so didn't bother.
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 2041
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: RJ's Attempt. Maybe he's going to finish this time!

Post by rubber_jonnie » Sat Feb 15, 2020 5:24 pm

exxos wrote:
Sat Feb 15, 2020 5:21 pm
rubber_jonnie wrote:
Sat Feb 15, 2020 5:20 pm
On the diag cart I have it has 2 LEDs. A red one that indicates the selected ROM is being accessed, and a blue one that flickers like a drive busy light when the EMUTOS image is enabled. They are quite useful.
It that something you added ? I was going to add them on my carts, but the LED being driven from the ROM lines just prevented the cart from booting. I didn't want to add a buffer just for that, so didn't bother.
@exxos No, at the time you didn't have your carts available, so I got one elsewhere, and it came already fitted with them. They are a useful diag tool.
Collector of old Atari things:
800XL + Ultimate 1MB, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k +APE Warp) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg), 1040STF long button floppy, 2x 1040 STFMs + Gotek, 2x 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher, Mega ST1, Mega ST4, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 2041
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: RJ's Attempt. Maybe he's going to finish this time!

Post by rubber_jonnie » Thu Mar 05, 2020 4:32 pm

Ok meanies, you know who you are,I have a plan.Well sort of.

But I'm not telling you, because you're all mean.

:sigh:

And just because.....

:girldance:
Collector of old Atari things:
800XL + Ultimate 1MB, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k +APE Warp) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg), 1040STF long button floppy, 2x 1040 STFMs + Gotek, 2x 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher, Mega ST1, Mega ST4, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

JezC
Posts: 292
Joined: Mon Aug 28, 2017 11:44 pm

Re: RJ's Attempt. Maybe he's going to finish this time!

Post by JezC » Thu Mar 05, 2020 4:35 pm

They don't mean it really.
:awwww:

We're all rooting for you to fix the H4!

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 2041
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: RJ's Attempt. Maybe he's going to finish this time!

Post by rubber_jonnie » Thu Mar 05, 2020 4:37 pm

JezC wrote:
Thu Mar 05, 2020 4:35 pm
They don't mean it really.
:awwww:

We're all rooting for you to fix the H4!
@JezC At least somebody is trying to be nice :)

Still no plan telling though. At least not until it's all gone sideways and I need to regroup.
Collector of old Atari things:
800XL + Ultimate 1MB, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k +APE Warp) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg), 1040STF long button floppy, 2x 1040 STFMs + Gotek, 2x 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher, Mega ST1, Mega ST4, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

Post Reply

Return to “MONGREL H4 USER BUILDS”