H5 A3 & B1 AMP UPDATE FOR X2 MODULE

Information and progress towards the H5 board.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 13789
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
YouTube: https://www.youtube.com/user/exxosuk
Contact:

H5 A3 & B1 AMP UPDATE FOR X2 MODULE

Post by exxos » Mon Dec 28, 2020 4:32 pm

Continuation from the previous thread.. viewtopic.php?f=89&t=3602#p52861

You only need to do this mod if you plan to use the MIDI SYNTH X2 module. The amp board will correct the volume levels for the X2 and mix it correctly with the YM audio. The amp board will be added to future H5 revisions.


The 2 caps circled on the X2 board need removing and solder blobbing over. These caps create a lot of hiss in the audio and have to be removed.

IMG_5890.JPG
IMG_5890.JPG (343.54 KiB) Viewed 377 times
https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 13789
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
YouTube: https://www.youtube.com/user/exxosuk
Contact:

Re: H5 A3 AMP UPDATE FOR X2 MODULE

Post by exxos » Mon Dec 28, 2020 4:35 pm

Assuming your not using the DMA internal headers.. Solder a header pin here..

IMG_5904.JPG
IMG_5904.JPG (330.37 KiB) Viewed 375 times
https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 13789
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
YouTube: https://www.youtube.com/user/exxosuk
Contact:

Re: H5 A3 AMP UPDATE FOR X2 MODULE

Post by exxos » Mon Dec 28, 2020 4:38 pm

Remove the 2 caps C61,C59 .. Solder a bodge wire onto the 2 left pads as shown..

x2.jpg
x2.jpg (396.65 KiB) Viewed 372 times

Also solder a bodge wire on "3" on the header pins (top right of image)
https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 13789
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
YouTube: https://www.youtube.com/user/exxosuk
Contact:

Re: H5 A3 AMP UPDATE FOR X2 MODULE

Post by exxos » Mon Dec 28, 2020 4:43 pm

Solder amp board on the GND header and solder the 2 bodge wires...


IMG_5902.JPG
IMG_5902.JPG (430.83 KiB) Viewed 371 times
https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 13789
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
YouTube: https://www.youtube.com/user/exxosuk
Contact:

Re: H5 A3 AMP UPDATE FOR X2 MODULE

Post by exxos » Mon Dec 28, 2020 4:44 pm

Solder a small bodge wire onto 5V (I used the floppy power connector)

5v.jpg
5v.jpg (383.57 KiB) Viewed 371 times
https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 13789
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
YouTube: https://www.youtube.com/user/exxosuk
Contact:

Re: H5 A3 AMP UPDATE FOR X2 MODULE

Post by exxos » Mon Dec 28, 2020 4:49 pm

Long bodge wire on OP as shown below......

IMG_5905.JPG
IMG_5905.JPG (385.67 KiB) Viewed 368 times


The other end goes to the H5 amp circuit. Remove the capacitor and solder the wire on the top pad as shown below.


op.jpg
op.jpg (227.36 KiB) Viewed 368 times
https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 13789
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
YouTube: https://www.youtube.com/user/exxosuk
Contact:

Re: H5 A3 AMP UPDATE FOR X2 MODULE

Post by exxos » Mon Dec 28, 2020 4:53 pm

A quick dump of a small midi player and some midi files to try it out with..

MIDI.zip
(109.59 KiB) Downloaded 15 times
https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 13789
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
YouTube: https://www.youtube.com/user/exxosuk
Contact:

Re: H5 A3 AMP UPDATE FOR X2 MODULE

Post by exxos » Mon Dec 28, 2020 4:57 pm

AMP BOARD MOD - Should probably do this one first :lol: :roll:


Circled are 2 resistors which need to be "rotated" and resoldered in as shown below...

IMG_5908.JPG
IMG_5908.JPG (307.41 KiB) Viewed 364 times

EDIT:

I guess the people who do the above mod last didn't read the install guide fully before starting :lol: :chairsmack:
https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?

User avatar
AndresPlazaR
Posts: 85
Joined: Wed Apr 03, 2019 3:35 pm

Re: H5 A3 AMP UPDATE FOR X2 MODULE

Post by AndresPlazaR » Mon Dec 28, 2020 6:00 pm

Just to double check: this amp board is only needed in the A3 boards, not the B1? Asking because of the post subject, and I thought it was also needed for the B1...

If, indeed, is needed for the B1, when it will be available in your store? Just to make one order/shipment with other products. :-)

Andres.
--
Andres Plaza R.
Twitter: @AndresPlazaR

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 13789
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
YouTube: https://www.youtube.com/user/exxosuk
Contact:

Re: H5 A3 AMP UPDATE FOR X2 MODULE

Post by exxos » Mon Dec 28, 2020 6:05 pm

AndresPlazaR wrote:
Mon Dec 28, 2020 6:00 pm
Just to double check: this amp board is only needed in the A3 boards, not the B1? Asking because of the post subject, and I thought it was also needed for the B1...
Its needed for the B1 also, It should be the same install as A3...but maybe I forget something I don't know.. I will put B1 in the subject...

AndresPlazaR wrote:
Mon Dec 28, 2020 6:00 pm
when it will be available in your store? Just to make one order/shipment with other products. :-)
I am working on this now...
https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?

Post Reply

Return to “H5 Phoenix Platform Edition”