Project: HDMI/DVI out for STFM

General discussions or ideas about hardware.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 8514
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: Project: HDMI/DVI out for STFM

Post by exxos » Mon Mar 25, 2019 2:27 pm

rubber_jonnie wrote:
Mon Mar 25, 2019 2:17 pm
Sorry for the questions,as you know my electronics knowledge is still slowly building, but where is the other end of the cap supposed to go? GND? or elsewhere?
gnd :)
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 1472
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Project: HDMI/DVI out for STFM

Post by rubber_jonnie » Mon Mar 25, 2019 2:38 pm

exxos wrote:
Mon Mar 25, 2019 2:27 pm
rubber_jonnie wrote:
Mon Mar 25, 2019 2:17 pm
Sorry for the questions,as you know my electronics knowledge is still slowly building, but where is the other end of the cap supposed to go? GND? or elsewhere?
gnd :)
Clearly I'm learning!
Collector of old Atari things:
800XL + Ape Warp mod, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg) + Gotek, 1040STFM + Vortex ATOnce + Gotek, 1040STF long button floppy, 4160 STE with Gotek and ROM switcher, 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher and CosmosEx, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 8514
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: Project: HDMI/DVI out for STFM

Post by exxos » Fri Mar 29, 2019 11:06 am

rubber_jonnie wrote:
Mon Mar 25, 2019 2:38 pm
Clearly I'm learning!
Did you have chance to try this out yet ?
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 1472
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Project: HDMI/DVI out for STFM

Post by rubber_jonnie » Fri Mar 29, 2019 11:14 am

exxos wrote:
Fri Mar 29, 2019 11:06 am
rubber_jonnie wrote:
Mon Mar 25, 2019 2:38 pm
Clearly I'm learning!
Did you have chance to try this out yet ?
Sadly not, work has been pretty busy this week, and I've had other stuff I had to get on with. This weekend isn't looking good either. The crap won't take itself to the dump, nor will the lawn mow itself :(

As for Sunday, well it's Mothers ay and I'm cooking!

I did test on a non blittered machine and it was super stable at low & med res, but had the funny step on the LHS in hi res, which I posted about. I did try running my fingers along the pins and it made no difference, but need to get back to the blitter machine and do the test you indicated.

Will also try with a brand new PSU (Meanwell) that I know will be more than up to the job.
Collector of old Atari things:
800XL + Ape Warp mod, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg) + Gotek, 1040STFM + Vortex ATOnce + Gotek, 1040STF long button floppy, 4160 STE with Gotek and ROM switcher, 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher and CosmosEx, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 1472
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Project: HDMI/DVI out for STFM

Post by rubber_jonnie » Sun Apr 07, 2019 11:07 pm

Well, I went up to the workshop tonight with all good intentions to test the DVI out board on some other machines. I hit problems though, because both of my other STFMs with Blitters have soldered in Shifters, so both were a bust.

Overall, with the time taken to disassemble/reassemble both machines, plus testing on the original boards (everything was much the same on the two other boards, One Blittered one not), I ran out of time.

The Blittered machine gave the same flicking as I swept across the menus with it on, and working fine with the Blitter off. The Non Blittered board was nice and stable as before.

So basically no further forward, but at least I know the two bare boards I have are really the only two I can test on.

So next steps will be to try the video sync line connected, and also the cap to the Glue pin 34 as we discussed. I've also just got a brand new Meanwell PSU, so although I have been using a recapped unit I'll see if a nice new clean power supply will help matters.

:(
Collector of old Atari things:
800XL + Ape Warp mod, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg) + Gotek, 1040STFM + Vortex ATOnce + Gotek, 1040STF long button floppy, 4160 STE with Gotek and ROM switcher, 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher and CosmosEx, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
Smonson
Posts: 285
Joined: Sat Oct 28, 2017 10:21 am

Re: Project: HDMI/DVI out for STFM

Post by Smonson » Sun Apr 07, 2019 11:12 pm

Thanks for taking the time to test it out! If I understand, does that mean that you've seen that black-screen-when-opening-the-menu problem on two different machines with blitters?

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 1472
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Project: HDMI/DVI out for STFM

Post by rubber_jonnie » Sun Apr 07, 2019 11:23 pm

Smonson wrote:
Sun Apr 07, 2019 11:12 pm
Thanks for taking the time to test it out! If I understand, does that mean that you've seen that black-screen-when-opening-the-menu problem on two different machines with blitters?
No, just the one machine with a Blitter has the problem (The same one as before), I don't have any other Blittered machines I can test on because they have soldered in Shifters. Sorry if that wasn't clear, I'm half asleep!
Collector of old Atari things:
800XL + Ape Warp mod, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg) + Gotek, 1040STFM + Vortex ATOnce + Gotek, 1040STF long button floppy, 4160 STE with Gotek and ROM switcher, 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher and CosmosEx, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
Smonson
Posts: 285
Joined: Sat Oct 28, 2017 10:21 am

Re: Project: HDMI/DVI out for STFM

Post by Smonson » Sun Apr 07, 2019 11:26 pm

rubber_jonnie wrote:
Sun Apr 07, 2019 11:23 pm
No, just the one machine with a Blitter has the problem (The same one as before), I don't have any other Blittered machines I can test on because they have soldered in Shifters. Sorry if that wasn't clear, I'm half asleep!
Gotcha. I didn't get a great night myself - nobody told the cat about the rules of daylight saving time.

User avatar
rubber_jonnie
Moderator
Moderator
Posts: 1472
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Project: HDMI/DVI out for STFM

Post by rubber_jonnie » Sun Apr 07, 2019 11:31 pm

We got a new cat about 2 months ago (ours died at New Year), and he keeps meowing in my face at half 5 in the morning. I feel your pain!
Collector of old Atari things:
800XL + Ape Warp mod, 2x 1010 cassette, 1050 + Happy mod, 65XE (128k) & XC12, SIO2SD, 2600jr, 7800 and Lynx II
Atari 520ST (1Meg) + Gotek, 1040STFM + Vortex ATOnce + Gotek, 1040STF long button floppy, 4160 STE with Gotek and ROM switcher, 4160STE with 32Mhz booster, ROM switcher and CosmosEx, not to mention various bare ST boards for testing including a PAK 68/2 :)
Plus the rest..
Amiga stuff, Mac stuff, Sinclair stuff etc...
www.electronicnothingness.co.uk

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 8514
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: Project: HDMI/DVI out for STFM

Post by exxos » Sun Apr 07, 2019 11:39 pm

RJ, are they both exactly the same glitter ? I mean brand and date codes between the machine which behaves and the one which doesn't..
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

Post Reply

Return to “HARDWARE DISCUSSIONS”