EMUTOS & ULTRASATAN & SEC BOOSTER CRASHES

News,announcements,programming,fixes,game patches & discussions.

Moderator: troed

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 11834
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
YouTube: https://www.youtube.com/user/exxosuk
Contact:

EMUTOS & ULTRASATAN & SEC BOOSTER CRASHES

Post by exxos » Mon Jan 13, 2020 3:14 pm

Not sure if @thorsten.otto or @BlankVector have any idea whats going on here ?

Note this is when the CPU is running 50MHz, something is tripping up and no idea what :( Though EMUTOS does seem to behave better with Ultrasatan than TOS206.. no idea why ?

IMG_4805.JPG
IMG_4805.JPG (128.84 KiB) Viewed 1518 times
IMG_4804.JPG
IMG_4804.JPG (142.44 KiB) Viewed 1518 times

Oddly I can load a PRG a few times just fine, then it gets corrupted... note that the HDD doesn't work at all in TOS206, it mostly attempts to load the drive and crashes.

IMG_4806.JPG
IMG_4806.JPG (110.76 KiB) Viewed 1514 times
IMG_4807.JPG
IMG_4807.JPG (103.11 KiB) Viewed 1510 times
IMG_4808.JPG
IMG_4808.JPG (74.66 KiB) Viewed 1507 times

Mostly just seem to get random errors which doesn't help :roll:


EDIT:

So far, EMUTO & 40MHz OSC seems to mostly behave. TOS206 just seems to give garbage at power up and doesn't boot with ultrasatan plugged in .
https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

BlankVector
Posts: 65
Joined: Fri Sep 15, 2017 10:51 pm

Re: EMUTOS & ULTRASATAN & SEC BOOSTER CRASHES

Post by BlankVector » Mon Jan 13, 2020 7:36 pm

Humm, hard to say... Indeed, this looks like random crashes. Maybe RAM issues?
On first screenshot, SR=2400 means that the VBL interrupt is being processed, maybe this is a clue... But there is nothing similar on other screenshots.
Definitely, something is unstable. But what?
Subscribe to my Vretrocomputing channel on YouTube and Facebook. Latest video: Replace Atari STE ROMs with EEPROMs.

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 11834
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
YouTube: https://www.youtube.com/user/exxosuk
Contact:

Re: EMUTOS & ULTRASATAN & SEC BOOSTER CRASHES

Post by exxos » Mon Jan 13, 2020 7:56 pm

@BlankVector

It seems more stable now with TOS206, but EMUTOS keeps coming up with this every boot now ?

IMG_4809.JPG
IMG_4809.JPG (132.68 KiB) Viewed 1480 times
https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 11834
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
YouTube: https://www.youtube.com/user/exxosuk
Contact:

Re: EMUTOS & ULTRASATAN & SEC BOOSTER CRASHES

Post by exxos » Mon Jan 13, 2020 8:39 pm

I think that was a bad connection above :roll:

EMUTOS, 104 & 206 All behave the same now, in that when ultrasatan is plugged in, the floppy drive stops working :roll:
https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
Cosmic Puppet
Trusted Guru
Trusted Guru
Posts: 602
Joined: Fri Aug 02, 2019 1:03 am
Location: West Yorkshire
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCbuSMn ... MoHknHryLg
Contact:

Re: EMUTOS & ULTRASATAN & SEC BOOSTER CRASHES

Post by Cosmic Puppet » Mon Jan 13, 2020 8:49 pm

I've had the floppy issue too. When I use MSA converter to unpack an MSA file to a floppy disk. It displays gibberish unless I reboot and then the disk contents looks normal. I only use the floppy drive to appease notator as it automatically checks for a disk and for converting MSA files. If I try and mix hardisk and floppy ie. backing up notator songs on the floppy I just wind up with corrupted files so I started keeping them separate.
Atari 520 STFM (C070523-001 REV.D1) 4MB Marpet Upgrade, TOS 1.04, EmuTOS 1.0, Ultrasatan, PP Driver, Original Floppy Disk Drive, NEC Multisync EA193Mi Monitor.

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 11834
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
YouTube: https://www.youtube.com/user/exxosuk
Contact:

Re: EMUTOS & ULTRASATAN & SEC BOOSTER CRASHES

Post by exxos » Tue Jan 21, 2020 5:01 pm

@BlankVector

While doing some tweaks, I ran into this now just after EMUTOS boot screen, any ideas whats tripping up ? oddly it can pass all tests in the diagnostic cart...

IMG_4830.JPG
IMG_4830.JPG (81.88 KiB) Viewed 1392 times
https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

czietz
Posts: 306
Joined: Sun Jan 14, 2018 1:02 pm

Re: EMUTOS & ULTRASATAN & SEC BOOSTER CRASHES

Post by czietz » Tue Jan 21, 2020 6:38 pm

Well, I'm not Vincent, but I'm a bit familiar with EmuTOS, too.

It crashes somewhere in the floppy code, presumably somewhere where it's setting the drive and side selection lines of the YM2149 (PSG). (Telltale sign: the contents of A0.) The crash cannot be located more exactly, because we don't know the exact EmuTOS version (+ language) that you're using in your tests.

Now, why does it crash? We can say with certainty that EmuTOS does not contain any "illegal instructions" in that bit of code. ;) Therefore, it must be something related to your hardware setup. Simply a corrupt ROM image? Or maybe accessing the YM2149 somehow disturbs the accelerated CPU's access to code in ROM? (Note that the YM2149 is somewhat special because it's the only(?) peripheral in the ST where an access takes an odd number of 8 MHz cycles: http://atari-forum.com/viewtopic.php?f= ... 1&#p338191.)

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 11834
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
YouTube: https://www.youtube.com/user/exxosuk
Contact:

Re: EMUTOS & ULTRASATAN & SEC BOOSTER CRASHES

Post by exxos » Tue Jan 21, 2020 7:20 pm

Ah yep, I keep blaming the DMA and forgot about the YM chip :roll: I mostly get 4 bombs when it tries to access the floppy with TOS206, but sometimes a row of bombs, and yes, this is hardware tripping up ; )
https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

czietz
Posts: 306
Joined: Sun Jan 14, 2018 1:02 pm

Re: EMUTOS & ULTRASATAN & SEC BOOSTER CRASHES

Post by czietz » Tue Jan 21, 2020 7:36 pm

Four bombs is Atari TOS's way to signal an illegal instruction. Maybe your booster is trying to read the next instruction from ROM while the YM2149 access is not yet finished and data bits "mix" on the bus? Like I wrote before, any YM2149 access will have a waitstate inserted into the bus cycle.

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 11834
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
YouTube: https://www.youtube.com/user/exxosuk
Contact:

Re: EMUTOS & ULTRASATAN & SEC BOOSTER CRASHES

Post by exxos » Tue Jan 21, 2020 8:10 pm

czietz wrote:
Tue Jan 21, 2020 7:36 pm
Four bombs is Atari TOS's way to signal an illegal instruction. Maybe your booster is trying to read the next instruction from ROM while the YM2149 access is not yet finished and data bits "mix" on the bus? Like I wrote before, any YM2149 access will have a waitstate inserted into the bus cycle.
I solved the issue, I wasn't using ST_AS on the SND_CS code :roll:
https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

Post Reply

Return to “SOFTWARE PROGRAMMING & DISCUSSION”