520 STFM 256kx4 DIL to 1Mx4 SOJ

Upgrade your RAM from ST to Falcon.
troed
Moderator
Moderator
Posts: 493
Joined: Mon Aug 21, 2017 10:27 pm

520 STFM 256kx4 DIL to 1Mx4 SOJ

Post by troed » Sun Apr 15, 2018 12:21 pm

I recently acquired a 520 STFM (IMP chipset, 4 DIL RAM chips, see viewtopic.php?f=56&t=749 ) which I wanted to bring a bit more up to spec. Adding four 256kx4 would've brought it to 1Mb - but replacing the existing four 256kx4 with 1Mx4 would take it to 2MB in total.
memory1.JPG
memory1.JPG (216.21 KiB) Viewed 2477 times

Alright, 20 pin DIP 1Mx4 is really hard to find. Also, I have a drawer full of SIMMs and it's common to find 1Mx4 20 pin SOJ on them. However, SOJ to DIP is a bit complicated. It's possible to carefully stretch the SOJ legs to fit a DIP sockel - but I found a cheap source of SOJ to DIP adapters on Ebay from Ireland: https://www.ebay.com/itm/New-4x-Adapter ... 2749.l2649

memory2.JPG
memory2.JPG (151.24 KiB) Viewed 2477 times
memory3.JPG
memory3.JPG (272.18 KiB) Viewed 2477 times

Uh oh. The adapters are too wide to just be placed as is (will cover the holes for the chip next to it. I tried sanding one side down as far as possible but still no go.

memory4.JPG
memory4.JPG (273.4 KiB) Viewed 2477 times

Solution: Angle the pins :) Just not too much - the PSU will sit on top here.

memory5.JPG
memory5.JPG (521.6 KiB) Viewed 2477 times

Final mod. Since these are 1M instead of 256k we now have to manually connect A9 (pin 5) to the unused MMU pin 64. It's not visible in the picture but pin 5 is connected between all the chips on the bottom side of the motherboard.

Unusually enough one of the donor 1Mx4 chips was actually bad (or became bad when transplanted) so I had to hot air the SOJ chips off and on when mounted to find the culprit. I have no idea how I've ever survived without a hot air station before ...

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 7577
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: 520 STFM 256kx4 DIL to 1Mx4 SOJ

Post by exxos » Sun Apr 15, 2018 9:47 pm

Today's geek points go to Troed :thumbup:
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

User avatar
PhilC
Moderator
Moderator
Posts: 1701
Joined: Fri Mar 23, 2018 8:22 pm

Re: 520 STFM 256kx4 DIL to 1Mx4 SOJ

Post by PhilC » Tue Jul 03, 2018 4:48 pm

Great guide, I'm going to attempt something similar to an C103277-___ REV.2.2 Mega ST1.

I don't suppose you know if I can use NEC 4217400-60 4mb x 4 SOJ chips instead of 1mb x 4 as I've got 16 of those and no 514400's or similar at the mo.

Got far too many 8 bit Atari ram chips if anyone needs any.
If it ain't broke, test it to Destruction.

troed
Moderator
Moderator
Posts: 493
Joined: Mon Aug 21, 2017 10:27 pm

Re: 520 STFM 256kx4 DIL to 1Mx4 SOJ

Post by troed » Tue Jul 03, 2018 6:53 pm

Forgottenmyname wrote:
Tue Jul 03, 2018 4:48 pm
Great guide, I'm going to attempt something similar to an C103277-___ REV.2.2 Mega ST1.

I don't suppose you know if I can use NEC 4217400-60 4mb x 4 SOJ chips instead of 1mb x 4 as I've got 16 of those and no 514400's or similar at the mo.

Got far too many 8 bit Atari ram chips if anyone needs any.
As long as the bit width is correct (the x4) the number of them, if higher, is simply unused. In rare cases the pinout would be different so just check that otherwise you're good to go.

User avatar
PhilC
Moderator
Moderator
Posts: 1701
Joined: Fri Mar 23, 2018 8:22 pm

Re: 520 STFM 256kx4 DIL to 1Mx4 SOJ

Post by PhilC » Tue Jul 03, 2018 6:57 pm

Thanks, thought it might be but still a RAM Newb here :-)
If it ain't broke, test it to Destruction.

User avatar
PhilC
Moderator
Moderator
Posts: 1701
Joined: Fri Mar 23, 2018 8:22 pm

Re: 520 STFM 256kx4 DIL to 1Mx4 SOJ

Post by PhilC » Sat Jul 14, 2018 8:21 pm

Just a quick thank you. I used the method above to upgrade a Mega St1 to 4mb.

There's more space in the Mega for the RAM PCB's but they still have to overlap very slightly.
If it ain't broke, test it to Destruction.

troed
Moderator
Moderator
Posts: 493
Joined: Mon Aug 21, 2017 10:27 pm

Re: 520 STFM 256kx4 DIL to 1Mx4 SOJ

Post by troed » Sat Jul 14, 2018 8:54 pm

Forgottenmyname wrote:
Sat Jul 14, 2018 8:21 pm
Just a quick thank you. I used the method above to upgrade a Mega St1 to 4mb.

There's more space in the Mega for the RAM PCB's but they still have to overlap very slightly.
Awesome! Glad it was of any help :)

gman
Posts: 2
Joined: Thu Aug 01, 2019 9:48 am

Re: 520 STFM 256kx4 DIL to 1Mx4 SOJ

Post by gman » Thu Aug 01, 2019 12:19 pm

troed wrote:
Sun Apr 15, 2018 12:21 pm
I recently acquired a 520 STFM (IMP chipset, 4 DIL RAM chips, see viewtopic.php?f=56&t=749 ) which I wanted to bring a bit more up to spec. Adding four 256kx4 would've brought it to 1Mb - but replacing the existing four 256kx4 with 1Mx4 would take it to 2MB in total.
Hi, I"m new to Atari ST... I picked up a cheap 520 STFM with the same board (C103175 REV 1), not knowing if it worked.. apart from a missing key and dead floppy drive, it works :D


Anyway, I was thinking of doing this upgrade, just a few questions:
1: what's the resister on the cable "manually connect A9 (pin 5) to the unused MMU pin 64."?
2: From your pic, did you have to resolder any jumpers ie A16, A17, CE at the bottom (next to HI-0) after the extra ram?
Image
Strangely, my board has the same 4x TC514256P-10's but my 3 jumpers are closed on 1M, not 256k like yours.


3: I see PhilC did this for 4MB, I just want to confirm this can be done on this board also, filling the other bank of 4 using the same method?
4: and if so, where would does the manually connected A9 (pin 5) connect to?

Thanks in advance :)

User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 7577
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: 520 STFM 256kx4 DIL to 1Mx4 SOJ

Post by exxos » Thu Aug 01, 2019 12:23 pm

gman wrote:
Thu Aug 01, 2019 12:19 pm
1: what's the resistor on the cable "manually connect A9 (pin 5) to the unused MMU pin 64."?
When you upgrade the RAM from say 1MB to 4MB you need a extra address wire, which is what A9 is. Basically without it, your new chips would be "stuck" with 1MB for example.

gman wrote:
Thu Aug 01, 2019 12:19 pm
I see PhilC did this for 4MB, I just want to confirm this can be done on this board also, filling the other bank of 4 using the same method?
It looks like you should be able to copy it yes.
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

Maximilian
Posts: 94
Joined: Thu Feb 28, 2019 5:02 pm

Re: 520 STFM 256kx4 DIL to 1Mx4 SOJ

Post by Maximilian » Thu Aug 01, 2019 6:29 pm

troed wrote:
Tue Jul 03, 2018 6:53 pm
As long as the bit width is correct (the x4) the number of them, if higher, is simply unused. In rare cases the pinout would be different so just check that otherwise you're good to go.
While the memory chips of the c64 are getting harder to find the same trick is used, just make sure to tie any unused address lines to ground or VCC, this is sometimes forgotten and can lead to an unstable machine.

Post Reply