Gasteiner Atari Hard Drive fix - (floppy errors)

Various tweaks and fixes from video ghosting to audio fixes etc.
Post Reply
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 5005
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Gasteiner Atari Hard Drive fix - (floppy errors)

Post by exxos » Thu Jul 26, 2018 5:54 pm

While ago I put up for sale a Gasteiner hard drive and it all tested out perfectly well. The problem was that some reason prevented the floppy drive working at all. Each time the hard drive was plugged floppy drive worked perfectly. I tried the floppy drive on another machine and it was fine. I also tried a few other floppy drives this problematic STE to no avail.

I found the fix for this seemed to be lifting up DMA pin 38 (RDY Signal) and feeding around 100R resistor in series with the pin to the motherboard.

The easiest thing I found to do this all topside. Then the DMA pin 38 upwards so they no longer contact the motherboard, solder a 100R resistor (or 2x50R in series like I did) and solder it to the top side of R303.

This seemed to fix the problem totally floppy drive no longer malfunctions with the hard drive connected.

I posted this fix here is a maybe relevant to other hard drives as well. The courses is very much a new problem and a WIP fix for it.

HDDFIX.JPG
HDDFIX.JPG (1.14 MiB) Viewed 287 times
4MB STFM 1.44 FD- VELOCE+ 020 STE - 4MB STE 32MHz - STFM 16MHz - STM - MEGA ST - Falcon 030 CT60 - Atari 2600 - Atari 7800 - Gigafile - SD Floppy Emulator - PeST - HxC - CosmosEx - Ultrasatan - various clutter

https://www.exxoshost.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.

Post Reply